Jak vybrat plážové lehátko?

 

Plážové lehátko poskytne vysoké pohodlí během lenošení. Trh nabízí nepřeberné množství lehátek, která se rozlišují rozměry, použitým materiálem, nejrůznějšími funkcemi a samozřejmě cenou. Znáte všechny základní parametry, na které se vyplatí před nákupem myslet?

Jak vybrat plážové lehátko?

Plážová lehátka se těší velké oblibě. Své využití nalezla u domácích bazénů, jezírek, ale také veřejných bazénech nebo u rybníků. Před nákupem si rozmyslete, co od daného produktu očekáváte. Doma u bazénu využijete i těžší kousek z masivního dřeva, zatímco u rybníka oceníte odlehčené skládací lehátko, které snadno složíte do příručního vaku.

Nejdůležitější parametry při výběru plážového lehátka

1. Materiál

Materiál použitý k výrobě plážových lehátek předurčuje hned několik základních parametrů jako je pevnost, cena nebo následná péče. Porovnejte si výhody a nevýhody základních materiálů určených k výrobě zahradních lehátek.

Textil

Výhody a nevýhody textilních plážových lehátek

Výhody Nevýhody

pořizovací cena

odlehčená konstrukce

speciální voděodolná vrstva

nízká hmotnost

snadná manipulace

Textilní plážová lehátka jsou nejčastěji vyrobena ze 100% polyesteru a odlehčené kovové konstrukce. Textilie je často ošetřena speciální voděodolnou vrstvou.

Textilní lehátka vynikají nízkou hmotností a snadnou manipulací. Hodí se na cestování. Lehátko složíte během několika minut do prostorově úsporného vaku, který můžete připevnit ke krosně nebo hodit přes rameno.

TIP: Textilní plážová lehátka váží 1,5 - 2 kg. Snadno je složíte do prostorově úsporného vaku.

Dřevo

Výhody a nevýhody zahradních lehátek z tuzemských dřevin

Výhody Nevýhody

pevnost

nižší odolnost

pořizovací cena

vyšší nárok na péči

stabilita

nutnost použití podušky

Výhody a nevýhody zahradních lehátek z exotických dřevin

Výhody Nevýhody

pevnost

pořizovací cena

odolnost vůči teplu a vodě

nutnost použití podušky

nižší nárok na péči

stabilitai

Pevnost, nadčasovost a jedinečný vzhled patří mezi velké výhody dřevěných zahradních lehátek. Nevýhodou dřeva je náročnější péče, která se odvíjí od konkrétní dřeviny. Mezi nejodolnější patří exotická dřeva jako akát, akácie, bambus nebo teak. Tuzemské dřeviny jako borovice, dub nebo buk je nutné lakovat nebo ošetřovat speciálními oleji mnohem častěji.

Dřevěná lehátka se nehodí do míst s vysokou a pravidelnou vlhkostí. Na dřevěné lehátko doporučujeme vždy používat měkkou podušku pro zkvalitnění ležení.

TIP: Lehátka ze dřeva doporučujeme schovávat před silným deštěm. Tím prodloužíte jejich životnost.

 

Plast

Výhody a nevýhody plastových zahradních lehátek

Výhody Nevýhody

pevnost

nízká hmotnost (během větru)

odolnost

stabilita

snadná péče

omyvatelnost

nízká hmotnost (při přesouvání)

pořizovací cena

barevná a tvarová rozmanitost

Plážová lehátka z plastu jsou vysoce pevná, odolná, ale zároveň lehká a omyvatelná. Plastová lehátka pořídíte za výhodnou cenu.

Péče o ně je navíc opravdu snadná. Drobnou nevýhodou je nízká hmotnost během větrného počasí a horší stabilita.

TIP: Pro zvýšení komfortu doporučujeme na plastová zahradní lehátka používat čalouněné polstry.

 

Umělý ratan

Výhody a nevýhody venkovních lehátek z umělého ratanu

Výhody Nevýhody

vysoká odolnost

nizká hmonost

pořizovací cena

pevnost

tvarová rozmanitost

Nenáročná údržba a nízká pořizovací cena symbolizují lehátka z umělého ratanu. Umělý ratan výborně konkuruje tomu přírodnímu.

Lehátka jsou lehká a vydrží i velmi nepříznivé počasí. Vlákna drží pevně u sebe, rozplétání se obávat nemusíte. Nejčastěji se setkáte s lehátky z kovové konstrukce a výpletem z umělého ratanu.

TIP: Venkovní lehátka z umělého ratanu se hodí do zastřešených i otevřených míst na terase.

 

Přírodní ratan

Výhody a nevýhody venkovních lehátek z přírodního ratanu

Výhody Nevýhody

přírodní materiál

pravidlená péče

nízká hmotnost

citlivost na změny počasí

pevnost

pořizovací cena

tvarová rozmanitost

Přírodní ratan vyniká lehkostí, odolností vůči vlhkosti i vysokým teplotám. Špatně však snáší výrazné změny počasí a nestabilní teploty. Vyžaduje pravidelnou péči a lakování. Nejčastěji se vyrábějí zahradní lehátka s kovovou konstrukcí a výpletem z přírodního ratanu.

TIP: Na lehátka z přírodního ratanu doporučujeme pořídit měkké polstrování.

 

Kov

Výhody a nevýhody kovových zahradních lehátek

Výhody Nevýhody

nenáročná péče

pořizovací cena

odolnost vůči změnám počasí

hmotnost (přesun)

odolnost vůči rzi

pevnost

stabilita

hmotnost (odolnost vůči větru)

Na péči nenáročný a trvanlivý kov je skvělou volbou. Kovová plážová lehátka výborně odolávají vysokým teplotám i dešti. Kvalitní ocel je odolná vůči korozi. Nejčastěji se setkáte s ocelovými rámy, které jsou následně potažené textilií či ratanem.

TIP: Kovová lehátka jsou nejčastěji vyplněna textilií, přírodním či umělým ratanem.

2. Rozměr

Rozměr plážového lehátka ovlivňuje především komfort. Větší rozměr poskytuje více pohodlí, ale manipulace s ním je náročnější. Menší jsou skladnější, lehčí a vhodná pro cestování.

 

Délka

Obvyklá délka klasických lehátek se pohybuje v rozmezí 180 - 200 cm. Určená jsou na ležení, případně polohovací pro sed. Oblíbená jsou plážová lehátka s délkou kolem 60 cm. Ta jsou určena pro sezení, využívají se u vody, ale také na terasách barů a penzionů.

Jak vybrat plážové lehátko

 

Šířka

Šířka lehátek pro jednu osobu se pohybuje obvykle od 45 do 70 cm. Zatímco lehátka pro dvě osoby jsou široká od 140 cm do 200 cm, některá jsou opatřena speciální stínící stříškou.

3. Nosnost

Nosnost plážových lehátek se odvíjí od použitého materiálu. Doporučujeme minimální nosnost 100 kg. Klasické modely venkovních lehátek pro jednu osobu mají nosnost od 90 do 150 kg. Pro dvě osoby až 250 kg. Myslete na dostatečnou hmotnostní rezervu, která by měla být kolem 10 - 15 kg. Z pohledu bezpečnosti je hmotnostní rezerva velice důležitá.

DOPORUČENÍ: Člověk o hmotnosti 70 kg by si měl pořídit plážové lehátko s nosností minimálně 80 - 85 kg.

4. Hmotnost

Hmotnost lehátka ovlivňuje výrobní materiál. Nejlehčí jsou textilní lehátka s odlehčenou kovovou konstrukcí, která váží kolem 1,5 - 2 kg. Naopak nejtěžší jsou lehátka z masivního dřeva. Zde se váha pohybuje od 15 do 30 kg. Každá varianta má své výhody a nevýhody. Před nákupem si ujasněte vaše priority a způsob využívání.

5. Přidané vlastnosti

Neméně důležitými parametry jsou přidané vlastnosti a funkčnosti. V případě zahradních lehátek se jedná především o polohovatelnost v místě zad, u dražších kousků i v úrovni nohou. Zamyslete se také nad přesunem a přídatnými kolečky.

Polohovatelnost

Nejčastěji lze polohovat dřevěná, kovová nebo ratanová lehátka. Polohování opěrky zad zajišťuje vysoké pohodlí podle aktuální potřeby. Obvykle si můžete nastavit 2 - 6 poloh pro sezení nebo úplné ležení. U dražších kousků lze polohovat také podnožku.

Kolečka

Praktickým doplňkem zahradních lehátek jsou bezesporu kolečka. Ta oceníte zejména u těžších lehátek. Kolečka bývají opatřena speciální gumou, pro snadnější manipulaci. Kolečka jsou zpravidla umístěna v přední části lehátka, tedy u hlavy.

Čalouněné polstry

Čalouněné doplňky v podobě celých polstrů nebo podhlavníků bývají součástí zahradních lehátek. V tomto případě si ověřte jejich odnímatelnost. Někdy si polstrování musíte dokoupit samostatně. Čalouněné části je nutné po sezóně vyprat či vyčistit speciálním přípravkem na čalounění. Pokud zůstanou na dešti může dojít k jejich zplesnivění.

Stínítko

Součástí vybraných modelů zahradních lehátek jsou speciální stínítka nebo stínící stříšky. Slouží jako ochrana obličeje před přímým sluncem. Praktický doplněk pro milovníky četby. Existují stínítka připevněná fixně nebo odnímatelná.

Na co nezapomenout při výběru plážového lehátka

1. Následná péče

Věnujte plážovým lehátkům dostatečnou péči, kterou vám vrátí dlouhou životností. Pokud péči nechcete věnovat příliš času, pak si pořiďte lehátka z textilu či umělého ratanu. Oba materiály stačí omýt vlažnou vodou, zbavit prachu a pylu. Nejnáročnější na péči jsou lehátka z masivu a přírodního ratanu. Tyto materiály doporučujeme lakovat či olejovat.

2. Uskladnění

Už před samotným nákupem se zamyslete nad otázkou uskladnění a zazimování. Zahradní lehátka skladujte na suchém a vzdušném místě. Nedoporučujeme je během zimy balit do plastových vaků. V případě navlhnutí může dojít k tvorbě plísní.

Vhodným místem pro uschování jsou suché půdy, garáže nebo jiné přístřešky a zahradní domky. Myslete na dostatek prostoru, především u lehátek, které nelze složit. Zazimovat je můžete klasicky naležato nebo opřít o zeď. Zde opatrně, aby nedošlo k poškození či poškrábání použitého materiálu.

TIP: Odnímatelné čalouněné části po sezóně vyperte a uschovejte do vakuového pytle na oblečení. Po odsátí vzduchu získáte velkou úsporu prostoru.

Nejčastější otázky při výběru plážových lehátek

Jak pečovat o textilní plážové lehátko?

Textilní plážová lehátka jsou nejčastěji vyrobena z polyesteru se speciální vodoodpudivou vrstvou. Látka z umělých vláken je nepromokavá a vyniká rychlým schnutím. Nevyžaduje nadstandardní péči, stačí otřít pyl nebo prach navlhčeným hadříkem. V případě potřeby použít speciální čistič na čalounění.

Jaké plážové lehátko je nejlepší na cestování?

Během cestování k vodě nebo delší výlety oceníte skládací plážová lehátka. Součástí skládacích lehátek je odlehčená ocelová konstrukce a textilie. Lehátko jednoduše složíte do vaku, který přehodíte přes rameno nebo upevníte ke krosně. Váha lehátka se pohybuje kolem 1,5 - 2 kg.

Jak složit plážové textilní lehátko?

Textilní plážové lehátko s odlehčenou ocelovou konstrukcí složíte už během 90 sekund. Ocelové části propojíte s textilním sedákem a spojíte k sobě pouhým zasunutím. Ideální na cestování.

Jaké dřevo je nejlepší pro výrobu zahradních lehátek?

Nejkvalitnější dřevěná zahradní lehátka jsou vyrobena z exotických dřevin. Teak, eukalyptus, akácie, bambus nebo akát se vyznačují vysokou houževnatostí a odolností vůči dešti i vysokým teplotám. Nevyžadují pravidelnou péči jako tuzemské dřeviny, například borovice.

Musím plážové lehátko zakrývat před deštěm?

Před deštěm doporučujeme chránit plážová lehátka vyrobená z hliníku, přírodního ratanu a tuzemského dřeva. Změny počasí a déšť mohou lehátko poškodit. Zakrytím pomocí speciální plachty prodloužíte jeho životnost.

Kam dále?

Lehátka Slunečníky Závěsná křesla