Jak vybrat židle na terasu?

 

Ať už hledáte venkovní židle na terasu nebo malý balkon, samotný výběr si zaslouží náležitou pozornost. Židle na terasu musí vnést do exteriéru osobitost, ale neméně důležitá je funkčnost. Znáte všechny základní parametry, na které se vyplatí myslet? Vyberte si správně.

Jak vybrat židle na terasu?

Venkovní židle musí vyhovět vašim potřebám i vkusu. Než začnete s nákupem, myslete nejen na design, ale také funkčnost a následnou péči. Zvažte, kde a jak často budete židle používat. Některé materiály jsou vhodnější na uzavřené terasy, jiné snesou i přímé sluneční paprsky nebo déšť. Neméně důležitá je otázka uskladnění během zimy a náročnost na prostor.

Nejdůležitější parametry při výběru venkovních židlí

1. Materiál

Výrobní materiál předurčuje hned několik základních parametrů jako je pevnost, cena nebo následná péče. Porovnejte si výhody a nevýhody základních materiálů určených k výrobě zahradních židlí.

Plast

Výhody a nevýhody plastových židlí na terasu

Výhody Nevýhody

pevnost

nízká hmotnost (během větru)

odolnost vůči teplu

snadná péče

omyvatelnost

nízká hmotnost (při přesouvání)

pořizovací cena

barevná a tvarová rozmanitost

Plast se dříve řadil mezi nejčastější a nejlevnější materiály pro výrobu venkovního nábytku. Dnes tomu už tak není. Speciální plasty jsou vysoce pevné, odolné, ale zároveň lehké a snadno omyvatelné.

Plastové židle na terasu pořídíte za výhodné ceny. Péče o ně je opravdu snadná. Drobnou nevýhodou je nízká hmotnost během větrného počasí.

TIP: Plastové venkovní židle se hodí do otevřených i zastřešených teras.

Dřevo

Výhody a nevýhody zahradních židlí z tuzemských dřevin

Výhody Nevýhody

pevnost

nižší odolnost

pořizovací cena

vyšší nárok na péči

Výhody a nevýhody zahradních židlí z exotických dřevin

Výhody Nevýhody

pevnost

pořizovací cena

odolnost vůči teplu a vodě

nižší nárok na péči

Klasika a nadčasová krása, i tak lze charakterizovat dřevěné zahradní židle. Pevnost a jedinečný vzhled patří mezi velké výhody. Nevýhodou dřeva je náročnější péče, která se odvíjí od konkrétní dřeviny, ze které je židle vyrobena.

Mezi nejodolnější patří exotické dřeviny jako akát, akácie, bambus nebo teak. Tuzemské dřeviny jako borovice, dub nebo buk je nutné lakovat nebo ošetřovat speciálními oleji mnohem častěji.

TIP: Židle z tuzemských dřevin se hodí především do zastřešených teras. Zatímco ty z exotických můžete nechat během sezóny i na otevřených místech.

 

Kov

Výhody a nevýhody kovových židlí na terasu

Výhody Nevýhody

nenáročná péče

hmotnost (ocelové židle)

odolnost vůči změnám počasí

pořizovací cena

odolnost vůči rzi

pevnost

hmotnost (hliníkové židle)

Na péči nenáročný a trvanlivý kov je skvělou volbou pro venkovní židle. Kovové židle výborně odolávají vysokým teplotám i dešti. Kvalitní ocel je odolná vůči rzi a korozi, díky tomu patří mezi nejkvalitnější materiál pro výrobu kovových židlí.

Levnější alternativou jsou hliníkové židle, jejichž drobnou nevýhodou je nízká hmotnost za špatných povětrnostních podmínek.

TIP: Kovové venkovní židle se hodí do otevřených i zastřešených teras.

 

Přírodní ratan

Výhody a nevýhody venkovních židlí z přírodního ratanu

Výhody Nevýhody

přírodní materiál

pravidelná péče

nízká hmotnost

citlivost na změny počasí

pevnost

pořizovací cena

odolnost vůči vlhkosti

tvarová rozmanitost

Specifické kouzlo židlí z přírodního ratanu si okamžitě oblíbíte. Přírodní ratan vyniká lehkostí, odolností vůči vlhkosti i vysokým teplotám.

Špatně však snáší výrazné změny počasí a nestabilní teploty. Vyžaduje pravidelnou péči a lakování.

TIP: Židle z přírodního ratanu se hodí spíše do zastřešených teras a zimních zahrad.

 

Umělý ratan

Výhody a nevýhody venkovních židlí z umělého ratanu

Výhody Nevýhody

vysoká odolnost

nizká hmonost

pořizovací cena

pevnost

tvarová rozmanitost

Snadná údržba a nízká pořizovací cena. Umělý ratan výborně konkuruje tomu přírodnímu.

Venkovní židle z umělého ratanu jsou lehké a vydrží i velmi nepříznivé počasí. Vlákna drží pevně u sebe, rozplétání se obávat nemusíte.

TIP: Židle z umělého ratanu se hodí do otevřených i zastřešených teras.

2. Rozměr

Rozměr zahradní židle ovlivňuje následné pohodlí. Zaměřte se na základní 3 rozměry jako je celková výška, výška sedu a šířka. Rozměry berte spíše orientačně. Většina z nich koresponduje s výškou konkrétní postavy.

 

Výška

Celková výška zahradních židlí se pohybuje od 80 do 120 cm. Rozdíl se odvíjí od výšky zádové opěrky. Pokud preferujete vysokou opěrku až do úrovně ramen, zvolte židle kolem 100 - 120 cm vysoké.

 

Výška sedu

Orientační výška zahradní židle podle výšky postavy

VÝŠKA ČLOVĚKA VÝŠKA SEDU

160 cm

44 cm

170 cm

46 cm

175 cm

48 cm

190 cm

52 cm

Optimální výška pro sezení je 45 cm. Věnujte pozornost vašemu tělu během sezení, kolena by měla svírat úhel 90 °.

Výška sedu závisí na konkrétní výšce člověka. Uvedené parametry jsou důležité především při častém a dlouhodobém sezení.

Šířka

Standardní šířka židlí na terasu se pohybuje v rozmezí 40 - 80 cm. Myslete na rozměr stolu, vždy kolem židle by mělo být navíc 20 - 30 cm kvůli pohodlnému usazení a vstávání.

3. Nosnost

Nosnost je jeden z parametrů, který byste neměli přehlížet. Ideální nosnost jedné židle by měla začínat na 100 kg. Existují však i židle z nižší nosností. Myslete na to, že nosnost patří mezi jeden z parametrů, který ovlivňuje bezpečí během sezení.

Nosnost židlí se testuje opakovaným vyvíjením tlaku o stejné hmotnosti. Cykly tlaku se opakují tisíckrát za sebou. Díky tomu máte jistotu, že židle vydrží výrobcem stanovenou nosnost.

4. Hmotnost

Hmotnost židle stanovuje použitý materiál a rozměr. Nejlehčí jsou židle z plastu či hliníku, které mohou vážit kolem 3 - 5 kg. Lehké židle je nutné zabezpečit během větru. Nejtěžší jsou venkovní židle z masivního dřeva a kvalitní oceli. Takové židle váží nejčastěji od 8 do 12 kg.

5. Přidané vlastnosti

Vezměte v úvahu i některé přidané vlastnosti. Přestože na venkovních židlích netrávíte tolik času, některé vlastnosti oceníte. Jedná se především o stohovatelnost, základní ergonomii, využitelnost u seniorů nebo lidí s pohybovými problémy.

Základní ergonomie

Židle na terasu by měly splňovat alespoň základní funkce a ergonomii. Ergonomické tvarování zabrání bolestem zad. U zahradního nábytku, který využíváte spíše kratší čas, dbejte na správnou výšku sedu a optimální výšku opěrky zad. Nezapomeňte na šířku sedáku a polstrování. Posezení na židli musí být pohodlné s možností opření.

Stohovatelnost

Pokud vybíráte židle na otevřené terasy nebo k ohništi, myslete na následné uskladnění. Židle s nižší váhou doporučujeme stohovat i během sezóny. Výkyvy počasí a silný vítr mohou židle poškodit. Většinu zahradního nábytku je nutné zazimovat. V tomto případě oceníte stohovatelnost židlí. Nedostatek prostoru pro uskladnění řeší každý rok snad každý. Některé židle lze stohovat pouze po 2 kusech, jiné neomezeně. Alternativou jsou skládací židle na terasu.

Jak vybrat židle na terasu

Využití

Seniorům a osobám s problémy s pohybovým aparátem doporučujeme vyšší židle. Ty jim usnadní usedání i vstávání. Při výběru myslete také na výšku stolu, aby bylo možné židle zasunout. Kolem stolu se židlemi udržujte průchozí pruh o šířce minimálně 1 m.

Čalouněné doplňky

Čalouněné doplňky v podobě područek nebo podhlavníků jsou součástí i některých zahradních židlí. V tomto případě si ověřte jejich odnímatelnost. Čalouněné části je nutné po sezóně vyprat, navíc pokud zůstanou na dešti může dojít k jejich zplesnivění.

Na co nezapomenout při výběru venkovních židlí

1. Následná péče

Každá venkovní židle vyžaduje alespoň minimální péči během sezóny i po ní. Pokud nechcete věnovat zahradnímu nábytku příliš času, pak si pořiďte plastový, kovový či umělý ratan. Ostatní materiály jsou na údržbu o něco náročnější. Dřevo a přírodní ratan je nutné po sezóně, někdy i během, ošetřit speciálním lakem, olejem či voskem. Oba zmíněné materiály doporučujeme schovávat před přímým deštěm.

TIP: Pokud sháníte na údržbu nenáročné venkovní židle, sáhněte po plastu, kovu nebo umělém ratanu.

2. Uskladnění

Po ukončení sezóny majitel venkovního nábytku řeší jeho uskladnění. Tuto otázku je však vhodné řešit už před samotným nákupem. Zahradní židle uložte na suché a vzdušné místo, především ty z masivu nebo přírodního ratanu. V případě navlhnutí dochází k tvorbě plísní. Obecně nedoporučujeme zahradní židle zazimovat do plastových vaků.

Vhodným místem pro uschování jsou půdy, garáže nebo jiné přístřešky a zahradní domky. Myslete na dostatek prostoru, některé židle lze stohovat a zaberou méně místa. Ty nestohovatelné vyžadují prostoru mnohem více.

Nejčastější otázky při výběru venkovních židlí

Jaké dřevo je nejlepší pro výrobu venkovních židlí?

Obecně lze říci, že nejkvalitnější venkovní dřevěné židle jsou vyrobeny z exotických dřevin, které se vyznačují vysokou houževnatostí a odolností vůči vysokým teplotám i dešti. Nejčastěji se využívá teak, eukalyptus, akácie, bambus nebo akát.

Jak pečovat o plastové venkovní židle?

Plastové venkovní židle nevyžadují speciální péči. Židle stačí zbavit prachu a pylu navlhčeným hadříkem nebo osprchovat vodou z hadice. Před zahájením a na konci sezóny můžete umýt prostředkem na nádobí nebo speciálním přípravkem na plast.

Musím zakrývat zahradní židle před deštěm?

Většina materiálů využívaných k výrobě židlí vydrží i deštivé počasí. Výjimkou jsou židle z přírodního ratanu nebo tuzemského dřeva. V těchto případech doporučujeme nábytek před deštěm uschovat nebo přikrýt speciální plachtou.

Jaké jsou výhody stohovatelných zahradních židlí?

Stohovat znamená skládat více židlí do sebe. Největší výhodou stohovatelnosti je bezesporu úspora místa. Některé židle lze stohovat po 2 ks, nejčastěji kovové nebo dřevěné. Plastové židle i po více kusech.

Jakou barvu židlí zvolit do zahrady?

Barvu zahradních židlí přizpůsobte celkovému stylu terasy. V moderních exteriérech se nemusíte obávat experimentů a kombinovat více barev i tvarů židlí. Na skandinávské nebo boho terasy se skvěle hodí dřevo. Oblíbené jsou zlaté odstíny.

Kam dále?

Balkonová křesla Balkonové sety Slunečníky