Plán příprav na Vánoce

 

Čas radosti, tradic a rodinných setkání můžete zvládnout bez stresu a shonu. S dobře promyšleným plánem půjde vše snadněji. Začněte včas! Uvidíte, že vše zvládnete s větším klidem a vánoční svátky si užijete naplno. Inspirujte se plánem příprav na Vánoce.

Proč si připravit plán na Vánoce?

Systematický plán činností rozdělený po týdnech pomůže zvládnout náročné období před Vánoci s větším klidem. Důležité je začít včas a plánovat. Všechny úkoly spojené s přípravami dokončíte bez zbytečného stresu. Důvodů k vytvoření plánu je hned několik.

5 důvodů k vytvoření vánočního plánu:

  • Organizace času
    Díky vytvořenému plánu budete přesně vědět, jakým činnostem se musíte v daném týdnu věnovat. Záleží jen na vás, jestli si úkoly rozložíte do celého týdne, nebo jim věnujete jeden celý den. Doporučujeme začít už v listopadu, jen tak zvládnete vše bez zbytečného shonu.
  • Snížení stresu
    Promyšlený plán a jeho dodržování působí pozitivně i na vaši mysl. Díky tomu snížíte pocit úzkosti. Přesně víte, co už máte hotové a jaké úkoly vás čekají. Plán pomůže zvládnout všechny povinnosti s větší lehkostí. Někdo si oblíbí odškrtávání jednotlivých úkolů, které ho motivuje pro práci na dalších.
  • Nebudete zapomínat
    Pečlivě připravený plán zajistí, že nezapomenete na žádnou důležitou věc. Až budete plán sepisovat, dejte si záležet, věnujte mu čas. Během listopadu dopisujte podrobnosti, které vás napadnou. Pak plán zkompletujte a pusťte se do práce.
  • Výdaje pod kontrolou
    Plánování činností pomůže rozvrhnout si lépe výdaje. Finance budete mít pod kontrolou a díky plánu můžete předejít neplánovanému vydání. Pokud začnete s nákupem dárků včas, nezatížíte nárazově rodinný rozpočet.
  • Radost z Vánoc
    Největším benefitem vánočního plánu je bezesporu radost ze svátků a čas strávený s nejbližšími. Soustřeďte se sami na sebe a věnujte volný čas aktivitám, které vás naplňují a uvolní. Věřte, že i během předvánočního shonu můžete odpočívat, věnovat se rodině a tradicím.

Vánoční plán po týdnech

Listopad: Plán příprav

Během listopadu věnujte čas přípravě samotného plánu. Inspiraci naleznete níže. Doplňte plán o vlastní tradice nebo požadavky. Sepište si vše na papír. Během jednoho týdne činnosti doplňujte. Kolem poloviny listopadu dokončte kompletní plán příprav. Záleží jen na vás, jestli plán vytvoříte v grafickém editoru, nebo necháte napsaný na papíře.

Co nesmí v plánu chybět

  • Seznam dárků
    V plánu nesmí chybět seznam dárků pro každého. Někdy je to obtížné. A právě z tohoto důvodu doporučujeme začít už v listopadu. Během prosince stačí dárky nakoupit a zabalit. Nemusíte si lámat hlavu s jejich vymýšlením.
  • Druhy cukroví
    Sepište si seznam oblíbeného cukroví, které chcete na Vánoce upéct. Některé druhy musíte upéct dříve, jiné stačí těsně před Vánoci. S pečením začněte nejlépe během druhého adventního týdne. Jestliže si cukroví objednáváte, nezapomeňte si v pekařství zajistit objednávku včas.
  • Výzdoba
    Během tvorby plánu promyslete výzdobu. Prohlédněte stávající ozdoby, vánoční dekorace a vyzkoušejte vánoční světýlka. Nefunkční světýlka na stromeček vám mohou zkomplikovat celý Štědrý den. Sepište si, jaké dekorace chcete dokoupit. Nezapomeňte na adventní věnec.
  • Vaření
    Cílem plánu je zajištění co nejhladšího průběhu během svátků. Zaměřte se na jídelníček. Sepište si, co budete vařit, případně jaké suroviny můžete předem koupit. Těsně před svátky nebudete muset nakupovat v plných supermarketech. Přeplněným obchodům se můžete vyhnout s nákupy potravin online, které vám ušetří čas na jiné aktivity.

TIP: Dárkový rozcestník poradí, jaké dárky udělají radost mamince, tatínkovi i babičce.

Poslední listopadový týden: Velký úklid

Generálnímu úklidu před Vánoci se věnujte už poslední listopadový týden. Uvidíte, že prosinec následně nebude hektický a předvánoční atmosféru si více užijete. Zaměřte se na okna, žaluzie, ale také záclony či závěsy. Následně se zabývejte méně náročnějšími úkoly.

TIP: Úklid lze rozložit do celého týdne po menších činnostech nebo mu věnovat celý den. Záleží na vašich preferencích.

Jak efektivně na úklid:

Pusťte se do úklidu celého bytu. Nabízí se hned 2 varianty úklidu.

  • Uklízet jednu místnost po druhé
    Klasika, kterou zná každý. Úklid si rozdělte po místnostech. Každý den se věnujte jednomu až dvěma pokojům. Můžete si na úklid vynahradit celý den nebo víkend, pak stihnete jistě celý byt. Pečlivě ukliďte celou místnost od podlahy po strop. Pokud preferujete opravdu pečlivý úklid, nezapomeňte vytřít police ve skříních, lustry nebo podlahové lišty. Setřete prach a vytřete.
  • Jedna činnost ve všech místnostech
    Další varianta, kterou si oblíbilo mnoho lidí. Neskákejte od jedné činnosti k druhé v každé místnosti. Pokud zrovna utíráte prach, tak ho setřete ve všech místnostech. Jestliže vytíráte, vezměte celý byt. Jedná se o rychlejší způsob úklidu. Na každý den v týdnu si naplánujte jednu až dvě činnosti. Nemusíte úklidu obětovat celý víkend, ale stačí každý den pár minut.

TIP: Zapojte do úklidu i další členy domácnosti. Uvidíte, že předvánoční úklid bude hotový raz dva.

1. adventní týden: Výzdoba a perníčky

První adventní svíce se nazývá Svíce proroků, neboli Naděje. Během prvního adventního týdne si vyhraďte čas na výzdobu. Domov máte uklizený a připravený pro vánoční dekorace. Ozdobte okna, připravte adventní věnec a poohlédněte se po stromečku. V tento čas jsou prodejny plné krásných vánočních stromků.

Jak vybrat vanocni stromek

TIP: Víte, jak vybrat nebo pečovat o vánoční stromeček? Přinášíme vám stručný návod výběru živého i umělého stromečku.

 

Pokud chcete péct perníčky, první adventní týden je ideální čas pro tuto činnost. Perníčky do Štědrého dne krásně změknou. Upečte si perníčky společně s dětmi. Zvládne jeden úkol v přítomnosti nejbližších a užijete si spoustu zábavy.

Na co nezapomenout během 1. adventního týdne:

  • Vyzdobit byt
  • Připravit nebo koupit adventní věnec
  • Poohlédnout se po vánočním stromečku
  • Upéct perníčky

2. adventní týden: Dárky a pečení

Druhá adventní svíce se nazývá Betlémská, neboli Mír. Tento čas vyzývá k nákupu dárků pro nejbližší. Věnujte jim lásku v podobě malé radosti. Seznam dárků máte připravený z listopadu, teď nezbývá nic jiného než vyrazit na nákupy nebo se porozhlédnout v internetových obchodech. Nezapomeňte koupit dostatek balicího papíru.

Druhý adventní týden začněte s pečením suchých druhů cukroví. Do Vánoc cukroví zvláční a změkne. Krémové a slepované cukroví plňte až před Štědrým dnem. Připravte si místo pro stromeček a pusťte se do balení prvních dárků.

Na co nezapomenout během 2. adventního týdne:

  • Nakoupit dárky
  • Pořídit balicí papír
  • Upéct první druhy suchého cukroví
  • Připravit místo pro stromeček a zkontrolovat ozdoby
  • Zabalit první dárky
Babiccino vanocni cukrovi

TIP: Vyzkoušejte tradiční i méně tradiční recepty na vánoční cukroví. Inspirujte se recepty našich babiček, jejichž cukroví symbolizuje naše dětství.

3. adventní týden: Finální přípravy

Třetí adventní svíce se nazývá Pastýřská, neboli Přátelství. Během třetího adventního týdne nakupte poslední dárky, ty také zabalte. Udělejte větší nákup na svátky. Zařaďte do plánu i malý úklid domova. Vytřete, umyjte kuchyň a koupelnu. Připravte nepečené cukroví, na které je nejvyšší čas.

Rok se blíží ke konci. Možná máte nějaké resty, které chcete dodělat. Tento týden je pro tuto činnost ideální. Zařiďte vše, co potřebujete.

Na co nezapomenout během 3. adventního týdne:

  • Dokoupit a zabalit poslední dárky
  • Nakoupit na svátky
  • Uklidit kuchyň, koupelnu a vytřít podlahy
  • Připravit nepečené cukroví
  • Dokončit poslední resty
Jak zabalit vanocni darek

4. adventní týden: Vánoční pohoda

Čtvrtá adventní svíce se nazývá Andělská, neboli Láska. Poslední adventní neděli, jak už název svíčky napovídá, věnujte sobě a své rodině. Co jste do této doby nestihli, hoďte za hlavu.

Věnujte se pouze malým činnostem, jako je příprava štědrovečerního stolu a slavnostnímu pokrmu. Ozdobte stromeček a naplňte cukroví krémem. Sledujte pohádky, oblíbené filmy a zajděte si na procházku.

Na co nezapomenout během 4. adventního týdne:

  • Naplnit krémové cukroví
  • Ozdobit stromeček
  • Připravit štědrovečerní stůl a večeři
  • Sledovat pohádky
  • Zajít si na procházku
  • Užívat si Vánoce

Ukázka vánočního plánu

Vytvořte si jednoduchou tabulku s aktivitami, které chcete stihnout do Vánoc. Odškrtávání hotových úkolů často motivuje k pokračování v pracích. Jako ukázku jsme vytvořili snadnou tabulku s návrhem činností.

TERMÍN ČINNOST HOTOVO
LISTOPAD vytvořit plán příprav
seznam dárků
seznam cukroví
kontrola výzdoby a světýlek
LISTOPAD POSLEDNÍ TÝDEN umýt okna
utřít prach
uklidit ve spíži
vytřít podlahy
otřít lustry
PRVNÍ ADVENTNÍ TÝDEN vyzdobit obývák a předsíň
koupit svíčky na věnec
upéct perníčky
koupit stromeček
DRUHÝ ADVENTNÍ TÝDEN nakoupit všechny dárky
zabalit dárky
upéct rohlíčky a linecké
TŘETÍ ADVENTNÍ TÝDEN zabalit poslední dárky
uklidit kuchyň a vytřít podlahy
udělat nepečené kuličky
ČTVRTÁ ADVENTNÍ NEDĚLE ozdobit stromeček
užívat si Vánoce

Kam dále?

Vánoční povlečení Vánoční dekorace Vánoce