Svátky jara jsou pohyblivý svátek, připadají vždy na pondělí po prvním jarním úplňku. Velikonoční tradice se liší podle regionů, ale mnoho zvyků zůstává společných napříč celou republikou. Víte, jak vyzdobit dům, co upéct a jaké zvyklosti jsou s těmito svátky spojené? Přivítejte jarní dny s námi a užijte si tyto Velikonoce naplno.
Velikonoční výzdoba
Přivítejte jaro svěží výzdobou doma i na zahradě. Do interiéru vnesou veselou atmosféru pestré barvy, zejména zelená, žlutá a červená. Venkovní dekorace jako jsou zdobené kraslice nebo jarní věnce vyniknou na vchodových dveřích nebo u vstupu do zahrady. Barevná vejce zavěste na stromy nebo keře.
Doma si můžete vytvořit příjemnou jarní atmosféru pomocí velikonoční výzdoby. Ozdobte obývací pokoj, jídelní stůl i ložnici. Povlečte postel do čistého ložního prádla s velikonočním motivem nebo jarním kvítím. Celkovou atmosféru podtrhnou vrbové větvičky ve váze na nočním stolečku či v obývacím pokoji. Jarní nádech vnesou i dekorační polštářky v pestrých barvách. Jídelnu a kuchyň zkrášlete velikonočním prostíráním, ubrusem nebo tematickými chňapkami.
Pletení pomlázky
Velikonoce by bez vrbové pomlázky nebyly úplné. Tradice pletení pomlázek z čerstvých vrbových proutků sahá až do 14. století. Podle zvyků by chlapci a muži měli pomlázku uplést ze sudého počtu proutků na Bílou sobotu a ozdobit ji bílou stuhou. Další barevné stuhy si vykoledují od dívek. Na Velikonoční pondělí pak muži šlehají ženy, čímž jim symbolicky předávají svěžest, zdraví a pružnost na celý nadcházející rok.
Zdobení vajec
Barvené a zdobené kraslice nejsou jen dárkem za vyšlehání, ale také symbolem nového života. K jejich zdobení se používá řada technik: voskování, kreslení, leptání, drátování nebo klasické barvení a nalepování obtisků. Vajíčka mohou být vyfouknutá i vařená. K barvení se již v minulosti používaly běžné suroviny ze spíže, jako je cibule, červená řepa, zelí, ale také lipový květ nebo dubová kůra.
Tip na přírodní barvení vajec
Barvení vajec pomocí cibulových slupek je tradiční metoda, která dodá vajíčkům krásnou hnědou až zlatavou barvu. Pomocí košilek z obyčejné gázy vytvoříte krásný vzor.
Budete potřebovat:
- cibulové slupky
- vejce
- vodu
- ocet
- gázu nebo punčochu
- jarní kvítí
Postup:
- Připravte si dostatek cibulových slupek. Čím více slupek, tím sytější a tmavší bude barva vajec.
- Slupky vložte do starého hrnce s vodou a octem. Na 1 l vody použijte asi lžíci octa.
- Na čerstvá vejce položte jarní květiny nebo lístky a ovázejte gázou či starou punčochou.
- Vejce vložte do vody s cibulovými slupkami a vařte asi 15–20 minut. Čím déle je ve slupkách necháte, tím tmavší a intenzivnější bude barva.
- Po uvaření vejce vyjměte a nechte oschnout.
- Vejce vyleštěte bavlněnou látkou a trochou sádla.
Pečení a vaření
Zelený čtvrtek je ideálním dnem na pečení velikonočních jidášů. Netradičně tvarované pečivo z kynutého těsta symbolizuje apoštola Jidáše, který zradil Krista. Podle tradice Jidáš Iškariotský zradil svého učitele na Škaredou středu neboli Černou středu, poté zpytoval svědomí a oběsil se. Tvar velikonočního jidáše připomíná provaz, na kterém Jidáš ukončil svůj život.
Bílá sobota je čas pro přípravu pečiva a vaření. Na Bílou sobotu se podle tradice zadělává a peče mazanec. Používá se stejné těsto jako na vánočku. Sladké kynuté těsto nechte kynout na teplém místě více než hodinu, přikryté čistou utěrkou. Poté vytvarujte malý bochánek a pokračujte v pečení.
TIP: Tradiční velikonoční beránek nesmí chybět na svátečním stole. Vyzkoušejte jeho přípravu a potěšte rodinu i přátele.
TIP: Po Velikonocích zůstává spousta uvařených vajec. Využijte je a připravte si vajíčkovou pomazánku , zamiluje si ji celá rodina.
Recept na velikonoční jidáše
Kynuté těsto na jidáše je hutnější než těsto na mazanec. Díky tomu se vám budou velikonoční jidáše snadněji tvarovat.
Budete potřebovat:
- 1 kg polohrubé mouky
- 30 g čerstvého droždí
- 350 ml vlažného mléka
- 120 g másla
- 100 g krupicového cukru
- 2 žloutky
- špetka soli
- vejce na potření
- moučkový cukr a med
Postup:
- Z mouky, malého množství mléka, lžičky cukru a droždí připravte kvásek. Po vzejití ho přidejte do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli.
- Žloutky utřete do pěny a přidejte je k měkkému máslu. Směs pak vmíchejte do mouky s kváskem. Podle potřeby přilijte vlažné mléko a vypracujte hladké, nelepivé těsto.
- Těsto nechte kynout na teplém místě.
- Poté těsto rozdělte na menší kousky, které vyválejte na tenké válečky o délce přibližně 20 cm.
- Válečky stáčejte do spirál, čímž vytvoříte tradiční tvar jidášů.
- Jidáše položte na plech vyložený pečícím papírem a nechte je ještě chvíli nakynout.
- Potřete je rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 190 °C dozlatova.
- Po upečení jidáše potřete tekutým medem nebo je posypte moučkovým cukrem.
Hledání pokladů
K Velkému pátku se váže mnoho pověr a zvyků. Jedním z nich je víra v magickou sílu tohoto dne, která má schopnost zpřístupnit ukryté poklady země. Místo, kde se poklad nachází, podle pověry označuje zářící kapradí nebo drobné světýlko.
Řehtání a hrkání
Hrkání, řehtání, rachání i hafrování. Podle tradice tyto zvuky měly nahradit zvony, které odletěly do Říma, a to v době od Zeleného čtvrtku do Bílé soboty. Zvyk byl původně určený převážně pro chlapce, kteří chodili po vesnici, zpívali a doprovázeli se řehtáním. Hrkání probíhalo pravidelně brzy ráno, v poledne a večer. Na Velký pátek se přidávalo i v 15 hodin, tedy v hodinu smrti Ježíše Krista. Poslední hrkání na Bílou sobotu v poledne bylo zakončeno obchůzkou po staveních a vybíráním drobných koled. Tento zvyk se stále dodržuje v řadě vesnic v České republice.
Zpříjemněte si první jarní dny. Rozveselte interiér barvami probouzející se přírody. Pusťte první sluneční paprsky do prostoru a dodejte mu novou energii. Ať už si vyberete maličkosti, nebo větší kousky nábytku, vsaďte na přírodní materiály.