Kuchyň a jídelna vyladěná do posledního puntíku. Víte, čím zvelebit kuchyň, podle Feng Shui srdce domácnosti? Sáhněte po praktických a funkčních doplňcích, které vám usnadní práci.
Nejdůležitější parametry při výběru doplňků do kuchyně
1. MATERIÁL
Textilní doplňky do kuchyně
Textilní doplňky do kuchyně využijete během každého dne. Jedná se nejen o estetické, ale především praktické pomocníky. Utěrky, chňapky i zástěry mohou být stylové a ladit s konceptem celé kuchyně. Posledním trendem jsou lněné textilní doplňky s typickým pomačkaným vzhledem. Oblíbené jsou lněné ubrusy a ubrousky. Ideální do venkovní kuchyně.
TIP: Styl textilních doplňků slaďte s konceptem celé kuchyně a jídelny.
Vybírejte materiály, které snadno udržíte v čistotě. Nejčastěji se setkáte s bavlnou, která výborně saje a můžete ji prát i při vyšších teplotách. Díky tomu zabráníte pomnožení nežádoucích mikroorganismů a plísní. Textilní doplňky je nutné pravidelně prát.
Dřevěné doplňky do kuchyně
Dřevěné doplňky do kuchyně se těší velké oblibě už několik let. Posledním trendem jsou doplňky z bambusu. Dřevěné talíře, misky a prkénka zdobí moderní kuchyně. Doplňky ze dřeva neplní pouze funkci estetickou, ale také praktickou. Oblíbené jsou nejrůznější dřevěné pořadače, pomocníci na servírování pokrmů nebo uskladnění potravin.
Většinu dřevěných pomůcek do kuchyně nedoporučujeme mýt v myčce. Dřevo mytím ztrácí původní vlastnosti, dochází k jeho změkčení a deformacím. Dřevěné nádobí umývejte klasicky v ruce.
TIP: Dřevěné doplňky do kuchyně umývejte v ruce, tím prodloužíte jejich životnost.
Dřevěná prkénka navíc vyžadují pravidelnou dezinfekci, především pokud na nich krájíte syrové maso. Na prkénko aplikujte ocet 1x za týden, nechte asi 30 minut působit a opláchněte.
Keramické a porcelánové doplňky do kuchyně
Keramické a porcelánové doplňky do kuchyně jsou klasikou v každé domácnosti. V kuchyni se jedná především o servírovací sety a mísy. Velké oblibě se těší také kameninové nádobí, které odolává vysokým teplotám. Především se jedná o kameninové zapékací mísy a pekáče.
Keramické, porcelánové i kameninové doplňky do kuchyně lze umývat v myčce, jestliže výrobce neudává jinak. Pokud je nádobí dekorované drahými kovy, buďte obezřetní. Zlaté, stříbrné a barevné potisky myčka časem znehodnotí. Z tohoto důvodu doporučujeme raději umývat v ruce.
Skleněné doplňky do kuchyně
Skleněné doplňky neodmyslitelně patří do každé kuchyně, ať už k servírování pochutin, nápojů nebo uskladnění pokrmů a surovin. Sklenice nejrůznějších tvarů a barev doplňují servírovací sety. Ve špajzce oceníte skleněné uzavíratelné sklenice na potraviny. Čiré sklo je v tomto případě velice praktické, na první pohled vidíte danou surovinu.
Sklo můžete umývat v myčce. Nejlépe na speciální program pro skleněné výrobky. Ostatní programy mohou sklenice poškrábat. Příliš vysoká teplota a některé mycí prostředky negativně ovlivní i barvu skla. Opatrně postupujte také u skleněných doplňků s potiskem.
Kovové doplňky do kuchyně
Kovové doplňky nesmí chybět v žádné kuchyni. Kovové organizéry, příborníky, odkapávače nebo nerezové máslenky či podnosy využijete během každého dne. Jedná se o estetické, a navíc praktické pomocníky. Kovové příbory seženete v mnoha barvách. Trendem jsou nejen klasické stříbrné, ale také mosazné, zlaté či černé.
V případě kovů buďte obezřetní, co se umývání v myčce týká. Nerez můžete bez obav umývat v myčce, s ostatními kovy je to složitější. Hliník, mosaz nebo cín do myčky raději nedávejte. Podobné je to s dekorovanými kovy nebo barevnými příbory. Barva se může začít po několika mycích cyklech smývat.
2. VYUŽITÍ
Na pečení a vaření
Bez vybavení na pečení a vaření se neobejdete, pokud alespoň příležitostně věnujete čas přípravě pokrmů. Zapékací mísy, pekáče a formy na pečení využijete během pečení i vaření. Kuchyňské doplňky pro přípravu jídla jsou skvělým dárkem. Milovníka sladkého potěšíte třeba neobvyklou bábovkovou formou.
K servírování
Servírovací podnosy a tácy, etažéry nebo látkové ubrousky jsou nepostradatelným pomocníkem během servírování. Vybírat můžete z odlišných materiálů, ať už skla, porcelánu nebo méně typické břidlice. Oblíbené jsou také ratanové či bambusové podnosy. Doplňky k servírování slaďte se stylem kuchyně.
K uskladnění
Boxy, košíky, kořenky a dózy využijete v kuchyni i špajzce. Jedná se o skvělé doplňky pro uložení potravin. Doporučujeme dózy s gumovým těsněním. Díky němu zůstanou potraviny dlouho čerstvé a zachovají si původní vůni a chuť. Vybírat můžete z mnoha materiálů, ať už skla, keramiky, dřeva nebo juty v podobě závěsných pytlíků na sušené bylinky.
Na mytí nádobí
Pokud preferujete ruční mytí, zajisté oceníte stylové dózy a lahvičky na mycí prostředky a jiné saponáty. Neobejdete se také bez odkládacího stojanu na houbičku, odkapávače nebo organizéru na příslušenství pro mytí nádobí. Věřte, že i okolí dřezu může vypadat stylově díky praktickým doplňkům pro mytí nádobí.
3. URČENÍ
Pro děti
Dětské nádobí musí být hravé, ale splňovat také zdravotní nezávadnost. Pro nejmenší batolata vybírejte nejlépe plastové sety bez ostrých hran a z certifikovaného plastu. S dětským plastovým nádobím a příborem si děti vystačí i několik let. Plast je lehký a téměř nerozbitný. V případě prasklin doporučujeme ihned vyhodit. Může docházet k odlupování plastových částic a střepů.
Starší děti nechte zvykat na klasické servírovací nádobí. Můžete přecházet postupně z plastu na dřevo, následně keramiku a sklo. Vždy dítěti pomáhejte, aby nedošlo k rozbití a poranění od střepů.
Na co nezapomenout při výběru doplňků do kuchyně
NÁSLEDNÁ PÉČE
Péče o textilní doplňky do kuchyně
Textilní doplňky do kuchyně vyžadují pravidelnou péči. Především utěrky či nejrůznější hadříky. Každodenně používaný textil do kuchyně doporučujeme měnit během každého dne. Vlhké prostředí je ideální živnou půdou pro nejrůznější bakterie a mikroorganismy. Ať už se jedná o hadříky na nádobí nebo utěrky. Pokud využíváte utěrky sporadicky, měňte je 2x - 3x týdně.
Textilní ubrousky perte po každém použití při teplotě 40 °C nebo dle doporučení od výrobce. Chňapky a zástěry perte 1x za měsíc nebo podle potřeby. Textilní ubrusy vyměňujte 1x za týden nebo při znečištění. Teplota praní záleží vždy na použitém materiálu.
TIP: Houbičky na nádobí měňte minimálně 1x za týden nebo při zápachu. Houbičku po každém použití pečlivě propláchněte, vyždímejte a nechte proschnout.
Četnost výměny u textilních doplňků do kuchyně a teplota praní:
TEXTILNÍ DOPLNĚK | ČETNOST VÝMĚNY | TEPLOTA PRANÍ |
---|---|---|
Utěrky | 2x - 3x týdně / denně | 40 - 60 °C |
Hadříky | 2x - 3x týdně / denně | 40 - 60 °C |
Textilní ubrousky | po použití | 30 - 60 °C |
Chňapky | 1x za měsíc | dle materiálu, obvykle 40 °C |
Zástěry | 1x za měsíc | 40 - 60 °C |
Ubrusy | 1x týdně | 30 - 60 °C |
Houbičky na nádobí | 1x týdně | nepereme, výměna za nové |
Péče o dřevěné doplňky do kuchyně
Doplňky do kuchyně ze dřeva nevyžadují extra péči. Pouze se nesmí umývat v myčce. Doporučujeme mýt v ruce, za použití vlažné vody a přípravku na nádobí. Příliš vysoká teplota ničí dřevo a dochází k jeho deformaci. Nože s dřevěnou rukojetí, dřevěná prkénka nebo jiné dřevěné nádobí nevkládejte do myčky a upřednostňujte klasické umývání.
Dřevěná prkénka doporučujeme pravidelně dezinfikovat. V prasklinách a rýhách po noži mohou zůstávat nejrůznější bakterie. 1x za týden prkénko umyjte octem a nechte ho asi 30 minut působit. Následně opláchněte čistou vodou.
TIP: Nejen dřevěná, ale i plastová prkénka pravidelně dezinfikujte octem. Následně opláchněte pod tekoucí vodou.
Péče o keramické a porcelánové doplňky do kuchyně
Keramické a porcelánové doplňky do kuchyně lze obvykle umývat v myčce. Časté mechanické mytí však může negativně ovlivnit jejich vzhled. Může docházet k poškrábání či změně barvy. Především u doplňků s potiskem. Pokud chcete dlouhodobě zachovat estetické vlastnosti doporučujeme umývat v ruce. Vyvarujte se však použití drátěnek a silných čistících prostředků.
Péče o skleněné doplňky do kuchyně
Skleněné nádobí a kuchyňské doplňky lze umývat v myčce na program pro mytí skla. Sůl, která je součástí každého mycího programu, však negativně ovlivňuje povrch skla. Časem dochází k nevzhlednému poškrábání. Pokud chcete poškrábání předejít, umývejte skleněné doplňky v ruce. Nepoužívejte přípravky s hrubými částicemi a drátěnku, které sklo poškrábou i při ručním mytí.
Péče o kovové doplňky do kuchyně
Péče o kovové doplňky do kuchyně se liší podle daného kovu. Hliníkové nádobí do myčky nepatří, na povrchu časem vznikají nevzhledné skvrny, a dokonce hliník může poškodit samotnou myčku. Podobné je to mosazí nebo cínem. Nerezové doplňky a nádobí s nepřilnavým povrchem můžete umývat v myčce, pokud výrobce neuvádí jinak.
Stříbrné doplňky do myčky nedávejte, časem dojde k zčernání, poškrábání a ztrátě lesku. Případně použijte cyklus pro jemné mytí. Doplňky ze stříbra by se neměly v myčce navzájem dotýkat. Pozlacené doplňky se do myčky také nehodí, po několika cyklech dochází k odření zlatého dekoru.
Kovové doplňky do kuchyně a možnost mytí v myčce:
DRUH KOVU | MOŽNOST UMÝVÁNÍ V MYČCE |
---|---|
Hliník | spíše ne, dochází k zčernání |
Nerez | ano |
Stříbro | spíše ne, nebo na jemný cyklus mytí |
Zlato | spíše ne, nebo na jemný cyklus mytí |
Mosaz | spíše ne, dochází k tvorbě skvrn |
Cín | spíše ne, dochází k tvorbě skvrn |
Vždy dodržujte doporučení od výrobce.
Nejčastější otázky při výběru doplňků do kuchyně
Mohu dát dřevěné nádobí do myčky?
Dřevěné nádobí do myčky nepatří. Vysoká teplota, sůl a čistící prostředky mohou dřevo nenávratně poškodit. Dřevo se stává měkčím, ztrácí původní houževnatost a dochází k snadnějším deformacím.
Jaké dózy vybrat na uchování potravin v kuchyni?
Ideální jsou dózy opatřeny víčkem s gumovým těsněním. Ty ochrání potraviny před škůdci a zamezí přísunu vzduchu, čímž potraviny vydrží déle čerstvé. Sáhněte po skleněných či plastových dózách v různých tvarech. Některé potraviny jako kávu doporučujeme uchovávat v tmavých nádobách.
Jak často měnit kuchyňské utěrky?
Zde záleží na četnosti využití. Obecně se doporučuje vyměňovat kuchyňskou utěrku každé 2 - 3 dny. Pokud pracujete se syrovým masem nebo utěrka nestihne řádně vyschnout, vyměňte ji ihned. Klidně každý den. Vlhké prostředí je ideální pro množení bakterií a mikroorganismů.
Proč nahradit papírové ubrousky těmi lněnými?
Lněné ubrousky jsou především více ekologické, než ty papírové. Lněné lze vyprat a opětovně použít. Jedná se o jednorázovou investici. Navíc jsou 100% přírodní, vysoce savé, odolné a elegantní. Seženete lněné ubrousky s bohatými motivy.
Jaké vybrat dětské nádobí?
Pro nejmenší vybírejte certifikovaný plast, který je měkký, odolný a bez ostrých hran. To platí především pro lžičku na příkrmy. Pro starší děti zvolte plastové či bambusové nádobí. Postupně je navykejte na nádobí z porcelánu a skla.