Jak vybrat jídelní stůl?

 

Podceňovat výběr jídelního stolu se nevyplácí. Jedná se o místo, kde trávíte společný čas s rodinou i přáteli. Z tohoto důvodu je nutné mít dostatek pohodlí i prostoru. Znáte všechna důležitá kritéria pro výběr jídelního stolu? Poradíme vám, na co nezapomenout.

Jak vybrat jídelní stůl?

Nejdůležitější parametry při výběru jídelního stolu

1. MATERIÁL

Masiv

Jídelní stoly z masivu vynikají pevností, odolností a dlouhou životností. Vybírat můžete z různých dřevin, nejčastěji z tuzemského smrku, dubu či buku nebo zahraničního teaku. Stoly se vyrábí z tvrdého i měkkého dřeva. Většina stolů je ošetřena voskem či lakem. Takto ošetřený povrch nevyžaduje žádnou speciální péči. Malou nevýhodou je vyšší pořizovací cena.

Výhody a nevýhody jídelního stolu z masivu:

Výhody Nevýhody

dlouhá životnost

vyšší pořizovací cena

pevnost

odolnost

snadná údržba

Lamino

Jídelní stoly z lamina na první pohled vypadají jako ty z masivu. Jedná se o dřevotřískovou desku potaženou laminem s dekorem dřeva. Existuje mnoho barevných dekorů a tlouštěk desek. Pyšní se pevností a odolností vůči mechanickému poškození. Stoly z lamina nevyžadují speciální péči. Velkou výhodou je cenová dostupnost. Lamino by nemělo přijít do kontaktu s velkým množstvím vody, může dojít k nabobtnání a poškození. Životnost lamina se odvíjí od tloušťky desky.

Výhody a nevýhody jídelního stolu z lamina:

Výhody Nevýhody

cenová dostupnost

nižší životnost u slabších desek

snadná údržba

náchylnost na změnu vlhkosti

mnoho dekorů

pevnost

dlouhá životnost u silnějších desek

Dýha

Jídelní stoly z dýhy připomínají stoly z masivního dřeva. Jedná se vlastně o speciální povrchovou úpravu překližky slabým listem dřeva o tloušťce 0,2 - 3 mm. List dřeva se lepí na překližku speciálními lepidly. Kresba dřeva a barva odpovídá reálnému masivu, ze kterého je daný kus vyroben. Dýha si zachovává vlastnosti dřeva a překližky.

Výhody a nevýhody jídelního stolu z dýhy:

Výhody Nevýhody

cenová dostupnost

náchylnost na změnu vlhkosti

snadná údržba

náročná až nemožná oprava

mnoho dekorů

pevnost

Kov

Kov se využívá u jídelních stolů nejčastěji jako materiál pro výrobu nožiček. Málokdy se setkáte s celokovovým jídelním stolem. Kov se kombinuje se dřevem, laminem, dýhou či sklem. Kovové prvky stolu jsou pevné, vysoce odolné a stabilní. Navíc údržba o kov není náročná, stačí pravidelně otírat prach a nečistoty.

Výhody a nevýhody jídelního stolu z kovu:

Výhody Nevýhody

stabilita

vyšší pořizovací cena

odolnost

pevnost

Sklo

Sklo se u jídelních stolů využívá převážně k výrobě desek. Desky stolů mohou být z čirého i jinak zabarveného skla, nejčastěji matného, mléčného či kouřového. Péče o skleněné stoly je náročnější v porovnání s jinými materiály. Skleněné desky vyžadují každodenní péči a leštění. Na skleněných plochách, především čirých jsou vidět veškeré nečistoty nebo skvrny.

Výhody a nevýhody jídelního stolu ze skla:

Výhody Nevýhody

mnoho barevných variant

vyšší pořizovací cena

designový vzhled

náročnější péče

Plast

Plast stejně jako kov se využívá u jídelních stolů nejčastěji jako materiál pro výrobu nožiček či desek. Setkat se můžete s celoplastovým jídelním stolem na zahradu. Výhodou plastových prvků nebo celých stolů je nízká hmotnost, odolnost, snadná péče a nižší pořizovací cena. Plast se nejčastěji kombinuje s kovem.

Výhody a nevýhody jídelního stolu z plastu:

Výhody Nevýhody

nízká hmotnost

stabilita

odolnost

snadná péče

nižší pořizovací cena

2. TVAR

Obdélníkový stůl

Obdélníkový stůl patří v domácnostech mezi nejběžnější a nejoblíbenější. Díky svému tvaru poskytuje dostatek místa pro více osob. Může být umístěn v prostoru, ale také u stěny nebo jiného nábytku. Před nákupem je potřeba znát nejen šířku a délku, ale také výšku. Od té se následně odvíjí nákup židlí. Součástí některých obdélníkových stolů je rozkládací mechanismus.

Kulatý stůl

Kulatý stůl se zaoblenými hranami patří mezi oblíbený tvar, především v menších bytech. I k malému průměru 90 - 100 cm si sednou až 4 osoby. Stůl umožňuje blízký kontakt se všemi u stolu. Drobnou nevýhodou je, že musí být umístěn v prostoru. Rozkládací mechanismus může být součástí vybraných kulatých stolů.

Čtvercový stůl

Čtvercový stůl šetří místo stejně jako obdélníkový. Můžete ho umístit jak do prostoru, tak ke zdi. Díky tomu vám vznikne více prostoru pro pohyb. Hodí se i do malých bytů. Jako malá nevýhoda se může jevit šířka. Osoby u stolu jsou od sebe dále, než u stolu obdélníkového. Součástí vybraných čtvercových stolů je rozkládací mechanismus.

Oválný stůl

Oválné stoly disponují mnoha výhodami. Zaoblené rohy jsou bezpečnější v domácnostech s dětmi. Za oválný stůl usadíte více osob, než ke kulatému i obdélníkovému. Navíc oválný tvar okamžitě upoutá, stoly jsou často dominantou jídelny. Součástí některých z nich je rozkládací mechanismus.

3. ROZMĚRY

Výška

Standardní výška jídelního stolu je 75 cm. Záleží zde však i na výšce osoby, která stůl využívá. Pro vzrůstově menší osoby se doporučuje výška 72 - 75 cm, zatímco pro vyšší 77 - 80 cm.

Šířka

Počet osoba a optimální šířka obdélníkového jídelního stolu:

ŠÍŘKA OBDÉLNÍKOVÉHO STOLU POČET OSOB

80 - 90 cm

4

90 - 100 cm

6

100 - 120 cm

8

Zvolte jídelní stůl o minimální šířce 80 cm. Každá osoba potřebuje pro pohodlné stolování prostor alespoň 60 x 40 cm. Pokud sháníte stůl pro více osob, musí být širší. Obecně se doporučuje pro obdélníkové stoly šířka 80 - 90 cm pro 4 osoby, 90 - 100 cm pro 6 osob a 100 - 120 cm pro 8 osob. V případě čtvercových stolů je to 90 - 120 cm pro 4 osoby a 120 - 150 cm pro 6 osob.

Počet osoba a optimální šířka čtvercového jídelního stolu:

ŠÍŘKA ČTVERCOVÉHO STOLU POČET OSOB

90 - 120 cm

4

120 - 150 cm

6

150 - 180 cm

8

Délka

Počet osoba a optimální délka obdélníkového jídelního stolu:

DÉLKA OBDÉLNÍKOVÉHO STOLU POČET OSOB

120 cm

4

140 cm

5

160 cm

6

180 cm

6 - 8

Délka klasických stolů pro 4 osoby je 120 cm. Jedná se o nejběžnější rozměr stolů v domácnosti. Pro více osob pořiďte jídelní stůl delší. Pro 5 osob ideálně délku 140 cm, pro 6 osob 160 cm a 8 osob 180 cm.

Průměr

Počet osoba a optimální průměr kulatého jídelního stolu:

PRŮMĚR KULATÉHO STOLU POČET OSOB

90 cm

2

90 - 100 cm

3 - 4

120 cm

4 - 6

150 cm

6 - 8

Průměr u kulatých stolů zvolte minimálně 90 - 100 cm. Takový rozměr využijí 3 - 4 osoby. Pro více pohodlí však doporučujeme průměr alespoň 120 cm. V případě potřeby se k tomuto rozměru usadí až 6 lidí. Pro 8 osob je vhodný průměr 150 cm.

4. POČET OSOB

1 - 2 osoby

Pro 1 - 2 osoby stačí menší jídelní stůl. Obvykle se jedná o průměr 80 - 90 cm u kulatého stolu. Čtvercové stoly seženete v rozměru 70 x 70 cm či 80 x 80 cm, obdélníkové stoly nejčastěji 80 x 120 cm, případně méně typické rozměry jako 80 x 60 cm. Pokud bojujete s nedostatek místa, oceníte stůl se sklápěcím mechanismem.

Stoly a osoby 80x60
Stoly a osoby 80x80
Stoly a osoby 90

Příklad rozměrů jídelního stolu pro 1 - 2 osoby.

2 - 3 osoby

Pro 2 - 3 osoby jsou ideální kulaté stoly o průměru 90 - 100 cm, obdélníkové 120 x 80 cm a čtvercové 80 x 80 cm nebo 90 x 90 cm. Do malých jídelen a kuchyní zvažte stůl se sklápěcím mechanismem.

Stoly a osoby 120x80
Stoly a osoby 90x90
Stoly a osoby 100

Příklad rozměrů jídelního stolu pro 2 - 3 osoby.

4 osoby

Standardní jídelní stoly určené pro 4 osoby mají rozměr 120 x 80 cm, v případě čtvercových 100 x 100 cm a kulaté 100 - 120 cm. Jedná se o minimální rozměry, které zaručí dostatek místa všem u stolu. Každá osoba by měla mít minimálně prostor o rozměru 60 x 40 cm.

Stoly a osoby 120x80
Stoly a osoby 100x100
Stoly a osoby 100

Příklad rozměrů jídelního stolu pro 4 osoby.

6 osob

Jídelní stoly pro 6 osob můžete vybírat klasické nebo s rozkládacím mechanismem. Pro příležitostné stolování pořiďte klasický stůl o velikosti 120 x 80 cm, který rozložíte. Díky tomu získáte prostor pro další strávníky. Optimální velikost stolu pro 6 osob je 160 x 90 cm, případně 160 x 100 cm. Čtvercový stůl 120 x 120 cm nebo 150 x 150 cm. U kulatého vyberte průměr 120 cm.

Stoly a osoby 160x90
Stoly a osoby 120x120
Stoly a osoby 120

Příklad rozměrů jídelního stolu pro 6 osob.

8 osob

Kulatý jídelní stůl pro 8 osob musí mít průměr alespoň 150 cm. U čtvercových je to rozměr 150 x 150 cm, lépe 180 x 180 cm. U obdélníkového sáhněte po velikosti 180 x 100 cm nebo 180 x 120 cm. Vhodné jsou rozkládací jídelní stoly, které snadno složíte a rozložíte v případě potřeby.

Stoly a osoby 180x100
Stoly a osoby 180x180
Stoly a osoby 150

Příklad rozměrů jídelního stolu pro 8 osob.

5. UMÍSTĚNÍ

Nejlepší variantou je umístění stolu do volného prostoru. Vznikne vám tak více míst k sezení, než když bude stůl přisunutý ke zdi či jinému nábytku. V malé místnosti zvažte nákup rozkládacího typu stolu.

Myslete na to, že při usedání nebo vstávání vysuneme židli o 50 - 75 cm. Pokud je hned u stolu zeď, počítejte s volným prostorem kolem 80 - 100 cm. Od jiného nábytku či kuchyňské linky nechte prostor na průchod 120 - 140 cm, dveře by neměly být blíže jako 150 cm.

Umístění u zdi
Umístění u linky
Umístění u dveří

Volný prostor mezi zdí a jídelní židlí nutný pro usedání a vstávání je 80 cm, nejlépe 100 cm. Průchod mezi stolem a kuchyňskou linkou, případně zdí či jiným nábytkem musí být kolem 120 cm. Průchod mezi stolem a dveřmi by měl být minimálně 150 cm, optimálně až 170 cm.

6. PRAVIDELNOST VYUŽÍVÁNÍ

Před nákupem nového jídelního stolu se zamyslete nad využíváním. Pokud jste zvyklí pravidelně stolovat s celou rodinou u jídelního stolu, pak se vyplatí investovat do požadované velikosti. Jestliže se u jídla scházíte spíše sporadicky nebo jíte u konferenčního stolku, zvažte nákup menšího či rozkládacího stolu. Ušetříte tak cenné místo v jídelně.

Na co nezapomenout při výběru jídelního stolu

1. FUNKCE

Rozkládací mechanismus

Investovat do rozkládacího stolu se rozhodně vyplatí. Díky funkci rozložení získáte během chvíle až dvojnásobek místa k sezení. Hodí se nejen do malých jídelen, kde jste limitování nedostatkem prostoru. Rozložení nabízí všechny tvary stolů. Většina z nich je navržena tak, že mechanismus zvládne ovládat jedna osoba.

Sklápěcí mechanismus

Sklápěcí mechanismus je praktickým řešením pro optimalizaci prostoru v malých bytech. Mezi největší výhody bezesporu patří možnost sklopení ke stěně či jinému nábytku. Díky tomu získáte cenný prostor pro pohyb. Instalace a použití sklápěcího stolu je opravdu snadné. Oceníte jejich cenovou dostupnost.

2. OSVĚTLENÍ

Osvětlení jídelního stolu hraje velmi důležitou roli. Vhodné jsou závěsné lampy, jejichž spodní hrana by měla být 70 - 90 cm nad deskou stolu. Pokud chcete více závěsných svítidel nad jídelní stůl, celková délka musí odpovídat ⅔ délky jídelního stolu. Díky tomu zabezpečíte dostatek světla po celé ploše.

Světlo nesmí oslňovat a bránit ve výhledu na protisedící osobu. Nad jídelní stůl můžete zvolit teplejší bílý odstín světla kolem 2700K - 3000K.

Osvětlení jídelního stolu

3. NÁSLEDNÁ PÉČE

Jídelní stoly nevyžadují speciální péči. Většinu materiálů využívaných k výrobě stolů stačí otírat navlhčeným hadříkem. Pravidelně odstraňujte prach, nečistoty a skvrny od jídla. Na desky stolů nepokládejte horké a studené předměty, využijte prostírání.

Skleněné desky stolu vyžadují častější péči a leštění. Použijte speciální leštící přípravek nebo desku otřete vlažnou vodou a suchým hadříkem z mikrovlákna vyleštěte.

TIP: Vyhněte se používání abrazivních přípravků, které mohou stůl poškrábat.

4. HMOTNOST

Hmotnost jídelního stolu ukazuje na jeho kvalitu, použitý materiál a vlastnosti jako je bytelnost a stabilita. Masivní jídelní stoly jsou zpravidla těžší, než stoly z lamina nebo hliníku. Příliš vysoká hmotnost může být překážkou během stěhování nebo přesouvání nábytku. Hmotnost berte v potaz už před samotným nákupem. U těžkých stolů budete potřebovat pomoc od druhé osoby s výnosem a montáží.

5. STYL

Design stolu slaďte s celkovým konceptem kuchyně či jídelny. Myslete na to, že jídelní stůl je dominantou celého prostoru. Správně zvolený tvar, ale i odstín umocní celkový zážitek z místnosti. Bílé stoly snadno sladíte s širokou škálou stylů bydlení. Naopak zlaté nebo stříbrné tóny vyžadují specifický přístup.

Nejčastější otázky při výběru jídelního stolu

Jak má být vysoký jídelní stůl?

Standardní výška jídelního stolu je 75 cm. Záleží zde však i na výšce osoby, která stůl využívá. Pro vzrůstově menší osoby se doporučuje výška 72 - 75 cm, zatímco pro vyšší 77 - 80 cm.

Jak má být velký jídelní stůl pro pro 4 osoby?

Minimální velikost jídelního stolu pro 4 osoby je 120 x 80 cm. Každá osoba potřebuje pro pohodlné stolování prostor alespoň 60 x 40 cm. Ideální je však rozměr 140 x 80 cm, případně 160 x 90 cm, kde se v případě potřeby usadí až 6 osob.

Jaký průměr má mít kulatý stůl pro 4 osoby?

Průměr jídelního stolu pro 4 osoby je minimálně 90 - 100 cm, ideálně však 120 cm. U takového stolu se v případě potřeby usadí 5 - 6 osob, podle vzrůstu postavy. Pro 6 osob při pravidelném stolování se doporučuje průměr 120 - 150 cm.

Jak daleko od zdi má být stůl, aby vzniklo dostatek místa pro židli?

Pro pohodlný pohyb kolem stolu, usedání a vstávání by mělo být kolem stolu alespoň 80 - 100 cm. Prostor lze snížit na 70 - 75 cm. V tomto případě bude pohyb značně omezen.

Jak pečovat o jídelní stůl z masivního dřeva?

Jídelní stůl z masivu pravidelně otírejte od prachu a nečistot. Vyhněte se používání abrazivních čističů, které mohou dřevo poškrábat. Používejte speciální přípravky na masivní dřevo. Vhodné jsou vosky na dřevo, které se snadno nanášejí a celý povrch vyleští. Nepokládejte horké a studené předměty přímo na desku stolu. Využijte prostírání.

 

Kam dále?

StolyJídelní stoly Jídelní židleJídelní židle Světla do kuchyněSvětla do kuchyně