Recepty

Rumové věnečky, vanilkové rohlíčky, vaflové těsto a piškotové buchty

Rumové věnečky   Na rumové věnečky budete potřebovat: 50 dkg ořechů (500 g) 50 dkg másla (500 g) 20 lžic cukru 20 lžic mouky 1 žloutek kůra z citronu rum a cukr na obalení Rumové věnečky jsou lahodné pečivo s jemnou vůní rumu a citronové kůry. Toto cukroví je ideální na oslavy a slavnostní příležitosti. Příprava vyžaduje jen několik základních surovin, ale výsledkem jsou křupavé a aromatické věnečky. Postup 1. Příprava těsta V míse smíchejte mleté ořechy, má...

Citrónová kolečka, mandlové obloučky a řezy

Citronová kolečka sypaná ořechy   Na citronová kolečka sypaná ořechy budete potřebovat: 3 libry cukru (1,5 kg) 50 žloutků 6 liber mouky (3 kg) 3 libry másla (1,5 kg) 6 dkg amonia (60 g, lze nahradit práškem do pečiva) kůra a šťáva z citronu sekané ořechy na posypání Citronová kolečka sypaná ořechy jsou tradiční cukroví s osvěžující citronovou chutí a křupavou ořechovou posypkou. Toto pečivo je ideální na slavnostní příležitosti nebo jako lahodná pochoutka ke ká...

Ovocný rosol, linecké bábovičky, linecké těsto, ořechové řezy a listové těsto

Ovocný rosol   Na ovocný rosol budete potřebovat: 5 lotů třešní (87,5 g) 5 lotů cukru (87,5 g) Ovocný rosol je sladká a osvěžující želatina z třešní, která se hodí jako příloha k dezertům nebo jako ozdoba na pečivo. Rosol má svěží ovocnou chuť, která doplní například dorty nebo koláče. Příprava tohoto rosolu je jednoduchá, ale vyžaduje přesnost při vaření, aby rosol získal správnou konzistenci. Postup 1. Vaření rosolu Do hrnce vložte třešně a cukr, poté zahřívejt...

Biskupské chlebíčky, linecké těsto, borůvkový koláč, biskvit massa a ovocné chlebíčky

Prosím tě tady bych potřeboval více rozepsat ty texty, mrkni na to prosím. Biskupské chlebíčky   Na biskupské chlebíčky budete potřebovat: 14 bílků 18 žloutků 80 lt mouky (1 kg 400 g) 15 dkg másla (150 g) 20 dkg oříšků (200 g) 20 dkg rozinek (200 g) kůra (pravděpodobně citronová nebo pomerančová) citron rum nahrubo nastrouhaný kokos 1 lt anýzu (17,5 g) Biskupské chlebíčky jsou bohaté a lahodné pečivo plné oříšků a rozinek, které dodávají sladkou a svěží ch...

Linecké, formované těsto a vanilkové rohlíčky

Linecké těsto   Na linecké těsto budete potřebovat: 2 libry mouky (cca 1 kg) 1 libra cukru (cca 500 g) 1 libra másla (cca 500 g) 20 žloutků 1 lt amonia (17,5 g; lze nahradit práškem do pečiva) Linecké těsto je klasická česká sladkost, oblíbená pro svou jemnost a lahodnou máslovou chuť. Hodí se na výrobu cukroví nebo dortových korpusů. Postup 1. Příprava těsta V míse smíchejte mouku, cukr a amonium. Přidejte máslo nakrájené na kousky a žloutky. Vše propracujte,...

Krém studený, bufléry, piškoty a koblížky

Krém studený   Na krém studený budete potřebovat: 6 bílků 12 lt cukru (210 g) Studený krém je lehký a nadýchaný krém ideální pro plnění zákusků a dortů. Díky použití bílků je jemný a lehký, což ho činí skvělou volbou pro svěží dezerty. Postup 1. Šlehání bílků Bílky dejte do čisté mísy a začněte je šlehat na střední rychlost, dokud nevznikne lehká pěna. 2. Přidávání cukru Postupně přidávejte cukr a šlehejte, dokud nevznikne pevný a lesklý sníh. Krém je připraven...

Bábovky třené máslem a pišinger massa

Bábovky třené máslem   Na bábovky třené máslem budete potřebovat: 90 dkg cukru 66 dkg másla 21 bílků 21 žloutků 3 prášky do pečiva rozinky citrónová kůra 3/4 l mléka mleté ořechy a mouka na vysypání formy Bábovky třené máslem jsou skvělou volbou pro každou rodinnou oslavu nebo slavnost. Díky kombinaci másla a jemně třeného těsta jsou nadýchané a mají bohatou, krémovou chuť. Rozinky a citrónová kůra jim dodávají jemnou ovocnou chuť a jsou skvělým doplňkem ke k...

Koblihy, bábovičky a žloutkový krém

Koblihy   Na koblihy budete potřebovat: 75 dkg hrubé mouky 6 dkg cukru 6 dkg másla 4 žloutky 4 dkg droždí (kvasnic) citrón, květ, olej, rum, mléko, sůl Vše zadělati Koblihy jsou oblíbené sladké pečivo, které se tradičně smaží. Jejich měkké a nadýchané těsto, bohaté na žloutky a máslo, je ideální pro plnění marmeládou nebo čokoládovým krémem. Každý kousek koblihy bude lahodně vláčný a jemný. Postup 1. Příprava těsta Nejprve rozpusťte droždí ve vlažném m...

Rakvičky, koblihy, čokoládové a mocca dorty

Rakvičky   Na rakvičky budete potřebovat: 24 lt (420 g) cukru - vanilka 10 - 12 žloutků cca 34 kusů Rakvičky jsou křehké, sladké a mají svou typickou chuť díky použití velkého množství žloutků. Tento dezert se připravuje hlavně pro slavnostní příležitosti, ale můžete si jej dopřát i jako běžné odpolední potěšení. Rakvičky jsou výjimečné svou jemnou strukturou a jsou velmi lehké na přípravu, takže potěšíte nejen sebe, ale i všechny své hosty. Stačí jen trochu ...

Věnečky, máslový krém, kapsl a piškotový dort

Žloutkové věnečky   Na žloutkové věnečky budete potřebovat: 15 dkg másla 1/4 l mléka 20 dkg mouky (krupice) 6 vajec cca 50 kusů Žloutkové věnečky jsou tradiční českou sladkostí, která se často podává při slavnostních příležitostech. Jejich jemné těsto a nadýchaná struktura je dělají ideální volbou pro milovníky klasických českých dezertů. Příprava vyžaduje trochu trpělivosti, ale výsledek rozhodně stojí za to. Postup 1. Příprava těsta Začněte tím, že v...

Nejlepší vánoční cukroví

Cukroví je klasika, která nesmí během vánočních svátků chybět. Pečení provoní celý byt a navodí vánoční atmosféru. Vyzkoušejte tradiční i méně známé recepty na nejlepší vánoční cukroví. Inspirujte se našimi tipy na přípravu i skladování. Historie pečení vánočního cukroví Historie pečení vánočního cukroví sahá až do středověku. V českých zemích se pečení, jak ho známe dnes, objevilo asi na začátku 19. století. V tomto období se rozšířily všechny potřebné suroviny jako mouka, máslo nebo vejc...

Čokoládová pěna

Na 3 velké porce 120 g hořké čokolády 70% 110 g kokosové zakysané smetany (může být klasická) 30 g čekankového sirupu 4 bílky Čokoládová pěna je oblíbený dezert, který svou jemností a bohatou čokoládovou chutí uspokojí i ty nejnáročnější sladké jazýčky. Tento recept spojuje kvalitní hořkou čokoládu s kokosovou smetanou, což mu dodává nádech exotiky a lehkosti. Příprava je poměrně jednoduchá, ale výsledek je mimořádně působivý, ideální pro speciální příležitosti nebo když si chce...

Gulášová polévka

Na 4 velké porce 300 g mletého masa, může být vegan 1 cibule, nadrobno 3 stroužky česneku, prolisované 4 velké brabmbory, na kostky 40 g hladké špaldové mouky 1 lžíce oleje 1,5 l zeleninového vývaru 1 lžička drceného kmínu 2 lžíce lahůdkové papriky 2 lžíce majoránky sůl a čerstvě mletý pepř Gulášová polévka, známá jako "gulášovka," je tradičním pokrmem, který si oblíbili lidé po celé střední Evropě. Je to sytá, hřejivá polévka, která kombinuje chuť mletého masa, koření a ...

Pappardelle s krémovou omáčkou, houbami a kuřecím masem

Na 2 porce budete potřebovat: 250 g čerstvých těstovin pappardelle 300 g kuřecích prsou 200 ml smetany ke šlehání 40 g strouhaného parmezánu 50 g paloučku 30 g sušených hub 1 šalotka, najemno nakrájená 2 stroužky česneku, najemno nakrájené 1 lžíce oleje 1 lžička koření na drůbež 1 lžíce sušené petržele čerstvě mletý černý kampotský pepř Pappardelle s krémovou omáčkou, houbami a kuřecím masem je ideální volbou pro všechny milovníky italské kuchyně. Kombinace čerstvých těs...

Çibir, aneb turecké vejce

Na 1 porci budete potřebovat: 180 g cottage sýru 30 g másla 1 vejce 1 stroužek česneku, prolisovaný 1 lžíce citronové šťávy kopr 1 lžička chilli vloček 1 lžička lahůdkové papriky sůl a čerstvě mletý pepř Çibir je tradiční turecké jídlo, které si získává stále větší oblibu díky své jednoduchosti a bohaté chuti. Původně se připravuje s řeckým jogurtem ochuceným česnekem, koprem a citronem, ale v této verzi jsme použili rozmixovaný cottage sýr, který přidává krémovou texturu a...

Polévka z medvědího česneku

Ingredience na 3-4 porce 250 g medvědího česneku 300 g očištěných a pokrájených brambor 1 jarní cibulka 1 lžíce oleje 200 ml smetany 1400 ml vody strouhaný muškátový ořech sůl čerstvě mletý pepř Medvědí česnek je sezónní lahůdka, která přináší svěží a jemně česnekovou chuť do našich kuchyní. Tato polévka je nejen chutná, ale i zdravá, plná vitamínů a antioxidantů. Pokud máte štěstí a narazíte na čerstvý medvědí česnek, určitě ho zkuste použít do této jednoduché a rychlé pol...