Çibir, aneb turecké vejce

 

Na 1 porci budete potřebovat:

  • 180 g cottage sýru
  • 30 g másla
  • 1 vejce
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • kopr
  • 1 lžička chilli vloček
  • 1 lžička lahůdkové papriky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
turecká vejce

Çibir je tradiční turecké jídlo, které si získává stále větší oblibu díky své jednoduchosti a bohaté chuti. Původně se připravuje s řeckým jogurtem ochuceným česnekem, koprem a citronem, ale v této verzi jsme použili rozmixovaný cottage sýr, který přidává krémovou texturu a jemnou chuť. Je to skvělá varianta, pokud máte cottage sýr po ruce a chcete vyzkoušet něco nového.

Postup

1. Příprava cottage směsi:

Začneme tím, že rozmixujeme cottage sýr, dokud nezíská hladkou, krémovou konzistenci. Poté ho dochutíme prolisovaným česnekem, čerstvě nasekaným koprem, citronovou kůrou a šťávou. Přidáme sůl a pepř podle chuti a vše důkladně promícháme, aby se chutě propojily.

2. Příprava pošírovaného vejce:

Do hrnce nalijeme dostatečné množství vody a přidáme trochu vinného octa, který pomůže vejci udržet tvar při vaření. Vodu přivedeme k varu, poté snížíme teplotu na střední, aby se udržoval mírný var. Pomocí vařečky vytvoříme ve vodě vír a opatrně do něj rozklepneme vejce. Vaříme 3–4 minuty, dokud bílek neztuhne, ale žloutek zůstane tekutý. Hotové vejce vyjmeme z vody a necháme okapat.

3. Příprava ochuceného másla:

V malém rendlíku rozpustíme máslo na středním ohni. Jakmile začne pěnit a bublat, přidáme chilli vločky a lahůdkovou papriku. Máslo s kořením promícháme a jakmile získá výraznou barvu a vůni, stáhneme ho z ohně.

4. Sestavení jídla:

Na talíř rozetřeme připravený cottage sýr a uprostřed uděláme malé prohloubení, do kterého položíme pošírované vejce. Nakonec vše pokapeme ochuceným máslem a můžeme podávat. Pro ještě výraznější chuť můžete přidat další špetku chilli vloček nebo čerstvě mletého pepře.

Çibir je jednoduché, ale lahodné jídlo, které spojuje krémovost sýra s bohatou chutí pošírovaného vejce a pikantností ochuceného másla. Tato varianta s cottage sýrem nabízí zajímavou alternativu k tradičnímu receptu, ať už hledáte inspiraci pro snídani, brunch nebo lehkou večeři. Vyzkoušejte tento recept a objevte nové chutě turecké kuchyně!