Linecké, formované těsto a vanilkové rohlíčky

Linecké těsto

 

Na linecké těsto budete potřebovat:

  • 2 libry mouky (cca 1 kg)
  • 1 libra cukru (cca 500 g)
  • 1 libra másla (cca 500 g)
  • 20 žloutků
  • 1 lt amonia (17,5 g; lze nahradit práškem do pečiva)
Proč se drolí linecké těsto
Jak tlusté má být těsto na linecké

Linecké těsto je klasická česká sladkost, oblíbená pro svou jemnost a lahodnou máslovou chuť. Hodí se na výrobu cukroví nebo dortových korpusů.

Postup

1. Příprava těsta

V míse smíchejte mouku, cukr a amonium. Přidejte máslo nakrájené na kousky a žloutky. Vše propracujte, dokud nevznikne hladké těsto.

2. Zpracování a pečení

Těsto vyválejte a vykrajujte tvary podle potřeby. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C, dokud není těsto zlatavé.

Linecké těsto je ideální pro vánoční cukroví i dortové korpusy. Jeho lahodná chuť potěší každého sladkomila.

Formované těsto

 

Na formované těsto budete potřebovat:

  • 72 lt mouky (260 g)
  • 32 lt oříšků jemně mletých (560 g)
  • 32 lt cukru jemně mletého (560 g)
  • 30 lt másla (525 g; důkladně propracovat)
  • 8 žloutků
  • citron na chuť
Nejlepší formované těsto
Jak na formované těsto

Formované těsto je vhodné na přípravu cukroví a různých forem sladkého pečiva. Díky oříškům a citronové kůře získává těsto unikátní chuť.

Postup

1. Příprava těsta

Smíchejte mouku, cukr a jemně mleté oříšky. Přidejte máslo, žloutky a citronovou kůru a zpracujte těsto, dokud není hladké a pevné.

2. Tvarování a pečení

Těsto vytvarujte podle potřeby do forem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C, dokud není zlatavé.

Formované těsto je skvělým základem pro různé typy cukroví. Jeho jedinečná chuť s nádechem oříšků a citronu oslní každého.

Vanilkové rohlíčky

 

Na vanilkové rohlíčky budete potřebovat:

  • 24 lt mouky (420 g)
  • 16 lt cukru moučky (280 g)
  • 16 lt oříšků jemně mletých (280 g)
  • 20 lt másla (350 g; propracovat)
  • vanilka (pro chuť)
Jak udělat stejné vanilkové rohlíčky
Jak dlouho nechat odležet vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky jsou tradiční cukroví s jemnou máslovou chutí a vůní vanilky. Díky mletým oříškům jsou rohlíčky krásně křehké a rozplývají se na jazyku.

Postup

1. Příprava těsta

Smíchejte mouku, cukr moučku a jemně mleté oříšky. Přidejte změklé máslo a vanilku a zpracujte do hladkého těsta.

2. Tvarování a pečení

Z těsta tvarujte malé rohlíčky a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C, dokud nejsou rohlíčky lehce zlatavé.

Vanilkové rohlíčky jsou dokonalou pochoutkou pro slavnostní příležitosti. Jejich jemná chuť s vanilkovým nádechem vás okouzlí.