Pasta s boloňskou omáčkou - Oblíbené jídlo Davida Pastrňáka

 

Ingredience

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 velká cibule, jemně nakrájená
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 2 mrkve, jemně nakrájené
  • 2 stonky celeru, jemně nakrájené
  • 1 plechovka (400 g) krájených rajčat
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 sklenka červeného vína (volitelné)
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 2 bobkové listy
  • Olivový olej
  • sůl a pepř podle chuti
  • 400 g těstovin (např. tagliatelle nebo špagety)
  • Čerstvě nastrouhaný parmezán
pasta-bolognese

David Pastrňák (známý jako "Pasta") má před zápasem nejraději, možná vás to nepřekvapí, právě pastu! Proto jsme se jím inspirovali a máme pro vás skvělý recept na pasta bolognese.

Postup

1. Příprava omáčky:

Na velké pánvi nebo v hrnci zahřejte trochu olivového oleje na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a smažte, dokud nezměknou a nezačnou zlátnout (asi 5 minut).

Přidejte mleté maso a smažte, dokud nebude úplně propečené. Pravidelně míchejte, aby se maso rozdrobilo na malé kousky.

Přidejte nakrájené mrkve a celer a vařte dalších 5-7 minut, dokud zelenina nezměkne.

Vmíchejte rajčatový protlak a vařte 2-3 minuty, aby se uvolnily chutě.

Přidejte plechovku rajčat, červené víno (pokud používáte), hovězí vývar, oregano, bazalku a bobkové listy. Dobře promíchejte.

Přiveďte směs k varu, potom snižte teplotu a nechte pomalu vařit bez pokličky asi 1-1,5 hodiny. Občas zamíchejte a podle potřeby přidejte trochu vody nebo vývaru, pokud by omáčka byla příliš hustá. 

2. Vaření těstovin:

Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Přidejte těstoviny a vařte podle pokynů na obalu, dokud nejsou al dente.

Sceďte těstoviny, ale nechte si trochu vody z vaření pro případ, že by bylo potřeba omáčku zředit.

3. Podávání:

Těstoviny smíchejte s boloňskou omáčkou. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody z vaření těstovin.

Podávejte s čerstvě nastrouhaným parmezánem a posypané čerstvými bylinkami.

Doufáme, že tyto těstoviny budou mít stejně takový úspěch jako naši hokejisté na letošním mistrovství světa!