Ingredience
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 velká cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 mrkve, jemně nakrájené
- 2 stonky celeru, jemně nakrájené
- 1 plechovka (400 g) krájených rajčat
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 sklenka červeného vína (volitelné)
- 250 ml hovězího vývaru
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušené bazalky
- 2 bobkové listy
- Olivový olej
- sůl a pepř podle chuti
- 400 g těstovin (např. tagliatelle nebo špagety)
- Čerstvě nastrouhaný parmezán
David Pastrňák (známý jako "Pasta") má před zápasem nejraději, možná vás to nepřekvapí, právě pastu! Proto jsme se jím inspirovali a máme pro vás skvělý recept na pasta bolognese.
Postup
1. Příprava omáčky:
Na velké pánvi nebo v hrnci zahřejte trochu olivového oleje na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a smažte, dokud nezměknou a nezačnou zlátnout (asi 5 minut).
Přidejte mleté maso a smažte, dokud nebude úplně propečené. Pravidelně míchejte, aby se maso rozdrobilo na malé kousky.
Přidejte nakrájené mrkve a celer a vařte dalších 5-7 minut, dokud zelenina nezměkne.
Vmíchejte rajčatový protlak a vařte 2-3 minuty, aby se uvolnily chutě.
Přidejte plechovku rajčat, červené víno (pokud používáte), hovězí vývar, oregano, bazalku a bobkové listy. Dobře promíchejte.
Přiveďte směs k varu, potom snižte teplotu a nechte pomalu vařit bez pokličky asi 1-1,5 hodiny. Občas zamíchejte a podle potřeby přidejte trochu vody nebo vývaru, pokud by omáčka byla příliš hustá.
2. Vaření těstovin:
Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Přidejte těstoviny a vařte podle pokynů na obalu, dokud nejsou al dente.
Sceďte těstoviny, ale nechte si trochu vody z vaření pro případ, že by bylo potřeba omáčku zředit.
3. Podávání:
Těstoviny smíchejte s boloňskou omáčkou. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody z vaření těstovin.
Podávejte s čerstvě nastrouhaným parmezánem a posypané čerstvými bylinkami.
Doufáme, že tyto těstoviny budou mít stejně takový úspěch jako naši hokejisté na letošním mistrovství světa!