Ingredience
- 500 g hladké pšeničné mouky
- 7 g suchého droždí
- 10 g soli
- 300 ml vlažné vody
- 1 lžíce olivového oleje (volitelné)
Doma upečený chléb je nejen skvělou pochoutkou, ale také plní vaši kuchyni lahodnou vůní a učiní váš stůl ještě útulnějším. S tímto receptem se vám podaří připravit dokonalý chléb plný chutí a vůní přímo z pohodlí vaší kuchyně.
Postup
1. Příprava kvásku:
Ve velké míse smíchejte suché droždí se 100 ml vlažné vody a nechte 10-15 minut odpočívat, dokud se nevytvoří pěna.
2. Přidání soli a mouky:
Přidejte do mísy s kváskem sůl a postupně přisypávejte mouku. Pomalu přilévejte zbývající vlažnou vodu a hněťte těsto, dokud nedostanete hladké a elastické těsto.
3. Vypracování těsta:
Přendejte těsto na pomoučenou pracovní plochu a hněťte ho asi 10-15 minut, dokud se nestane hladkým a pružným. Případně přidávejte mouku, pokud je těsto příliš lepkavé.
4. První kynutí:
Vložte těsto zpět do mísy, přikryjte utěrkou a nechte ho kynout při pokojové teplotě asi 1-2 hodiny, nebo dokud se zdvojnásobí objem.
5. Formování chleba:
Po vykynutí těsta ho znovu vypracujte na pracovní ploše a vytvarujte ho do tvaru chleba podle vašich preferencí.
6. Druhé kynutí:
Položte tvarovaný chléb na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte ho ještě kynout asi 30-60 minut, nebo dokud se zdvojnásobí objem.
7. Předehřátí trouby:
Během druhého kynutí předehřejte troubu na 220°C.
8. Pečení:
Před pečením můžete chléb překrojit nožem na povrchu a můžete ho potřít olivovým olejem pro křupavou kůrku. Poté dejte chléb do předehřáté trouby a pečte ho asi 25-30 minut, nebo dokud není zlatě hnědý a zazní dutý zvuk, když se klepne na spodní část. Chléb můžete také posypat solí, kmínem nebo dalším kořením podle vašeho výběru.
9. Chladnutí a servírování:
Po upečení nechte chléb vychladnout na mřížce, než ho pokrájíte a podáte. Užijte si ho s máslem, džemem nebo vašimi oblíbenými sýry.
Takto si můžete připravit skvělý domácí chléb plný chutí a vůní!