Poctivý domácí chléb

 

Ingredience

  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 7 g suchého droždí
  • 10 g soli
  • 300 ml vlažné vody
  • 1 lžíce olivového oleje (volitelné)
chléb

Doma upečený chléb je nejen skvělou pochoutkou, ale také plní vaši kuchyni lahodnou vůní a učiní váš stůl ještě útulnějším. S tímto receptem se vám podaří připravit dokonalý chléb plný chutí a vůní přímo z pohodlí vaší kuchyně.

Postup

1. Příprava kvásku:

Ve velké míse smíchejte suché droždí se 100 ml vlažné vody a nechte 10-15 minut odpočívat, dokud se nevytvoří pěna.

2. Přidání soli a mouky:

Přidejte do mísy s kváskem sůl a postupně přisypávejte mouku. Pomalu přilévejte zbývající vlažnou vodu a hněťte těsto, dokud nedostanete hladké a elastické těsto.

3. Vypracování těsta:

Přendejte těsto na pomoučenou pracovní plochu a hněťte ho asi 10-15 minut, dokud se nestane hladkým a pružným. Případně přidávejte mouku, pokud je těsto příliš lepkavé.

4. První kynutí:

Vložte těsto zpět do mísy, přikryjte utěrkou a nechte ho kynout při pokojové teplotě asi 1-2 hodiny, nebo dokud se zdvojnásobí objem.

5. Formování chleba:

Po vykynutí těsta ho znovu vypracujte na pracovní ploše a vytvarujte ho do tvaru chleba podle vašich preferencí.

6. Druhé kynutí:

Položte tvarovaný chléb na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte ho ještě kynout asi 30-60 minut, nebo dokud se zdvojnásobí objem.

7. Předehřátí trouby:

Během druhého kynutí předehřejte troubu na 220°C.

8. Pečení:

Před pečením můžete chléb překrojit nožem na povrchu a můžete ho potřít olivovým olejem pro křupavou kůrku. Poté dejte chléb do předehřáté trouby a pečte ho asi 25-30 minut, nebo dokud není zlatě hnědý a zazní dutý zvuk, když se klepne na spodní část. Chléb můžete také posypat solí, kmínem nebo dalším kořením podle vašeho výběru.

9. Chladnutí a servírování:

Po upečení nechte chléb vychladnout na mřížce, než ho pokrájíte a podáte. Užijte si ho s máslem, džemem nebo vašimi oblíbenými sýry.

Takto si můžete připravit skvělý domácí chléb plný chutí a vůní!