Polévka z medvědího česneku

 

Ingredience na 3-4 porce

  • 250 g medvědího česneku
  • 300 g očištěných a pokrájených brambor
  • 1 jarní cibulka
  • 1 lžíce oleje
  • 200 ml smetany
  • 1400 ml vody
  • strouhaný muškátový ořech
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
krém z medvědího česneku

Medvědí česnek je sezónní lahůdka, která přináší svěží a jemně česnekovou chuť do našich kuchyní. Tato polévka je nejen chutná, ale i zdravá, plná vitamínů a antioxidantů. Pokud máte štěstí a narazíte na čerstvý medvědí česnek, určitě ho zkuste použít do této jednoduché a rychlé polévky. Její příprava nezabere moc času a výsledkem bude lahodný, krémový pokrm, který potěší každého milovníka jarní kuchyně.

Postup

1. Příprava základu:

V hrnci si na středním ohni rozehřejte lžíci oleje. Přidejte nakrájenou jarní cibulku a nechte ji pomalu restovat, dokud nezměkne a lehce nezezlátne. Tento krok pomůže uvolnit její jemnou chuť a připraví základ pro celou polévku.

2. Vaření polévky:

Jakmile cibulka změkne, přidejte do hrnce omytý a nasekaný medvědí česnek a pokrájené brambory. Vše důkladně promíchejte, aby se ingredience spojily. Poté směs zalijte 1400 ml vody a přidejte sůl podle chuti. Zvyšte teplotu, aby se polévka přivedla k varu, poté ji ztlumte a nechte jemně vařit asi 15 minut, dokud brambory nezměknou.

3. Mixování a dochucení:

Jakmile jsou brambory měkké, sejměte hrnec z plotny a polévku opatrně rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Poté vmíchejte smetanu, která polévce dodá krémovost a jemnost. Dochutíme strouhaným muškátovým ořechem, čerstvě mletým pepřem a případně ještě dosolíme podle chuti.

4. Servírování:

Polévku podávejte horkou, ideálně s křupavým chlebem nebo krutony. Pro ozdobu můžete použít několik čerstvých lístků medvědího česneku nebo jemně nasekanou jarní cibulku.

Polévka z medvědího česneku je skvělým způsobem, jak si vychutnat tuto sezónní ingredienci a připravit rychlý a zdravý pokrm pro celou rodinu. Její jemná, ale přesto výrazná chuť vás zahřeje a dodá energii, ať už ji podáváte jako předkrm nebo lehkou večeři. Užívejte si jaro v každé lžíci této polévky!