Tradiční recept na velikonočního beránka

 

Ingredience

  • 200 g másla (tuk)
  • 6 vajec (žloutky a bílky odděleně)
  • 200 g cukru
  • 200 ml mléka (vlažné)
  • 300 g hladké mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • šťáva z 1 citronu

Postup

1. Příprava formy:

Formu na pečení beránka důkladně vymažte máslem a vysypte moukou, aby se zabránilo přilepení těsta.

2. Příprava těsta:

Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a nechte stranou. V míse utřete máslo (tuk), žloutky a cukr do pěny. Postupně vmíchejte vlažné mléko. Smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva a postupně je vmíchejte do směsi. Zakapejte šťávou z citronu. Nakonec opatrně a pomalu vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků do těsta, aby se zachovala jeho nadýchanost.

3. Pečení:

Troubu předehřejte na 170 °C. Hotové těsto vlijte do připravené formy. Pečte v předehřáté troubě asi 35-45 minut, nebo dokud beránek nezhnědne a nezatáhne se. Nezapomeňte na pravidelnou kontrolu pečení vidličkou nebo špejlí, kterou vložíte do středu beránka. Pokud vyjde suchá, je beránek hotový.

4. Servírování:

Po upečení nechte beránka chvíli vychladnout, poté opatrně vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout. Beránek se tradičně podává ozdobený cukrovou polevou, ovocem nebo jinými ozdobami dle vlastní fantazie.

Nyní byste měli mít dokonalého vánočního beránka, kterým můžete potěšit své blízké a hosty.

Krásné Velikonoce!