Ingredience
- 200 g másla (tuk)
- 6 vajec (žloutky a bílky odděleně)
- 200 g cukru
- 200 ml mléka (vlažné)
- 300 g hladké mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- šťáva z 1 citronu
Postup
1. Příprava formy:
Formu na pečení beránka důkladně vymažte máslem a vysypte moukou, aby se zabránilo přilepení těsta.
2. Příprava těsta:
Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a nechte stranou. V míse utřete máslo (tuk), žloutky a cukr do pěny. Postupně vmíchejte vlažné mléko. Smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva a postupně je vmíchejte do směsi. Zakapejte šťávou z citronu. Nakonec opatrně a pomalu vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků do těsta, aby se zachovala jeho nadýchanost.
3. Pečení:
Troubu předehřejte na 170 °C. Hotové těsto vlijte do připravené formy. Pečte v předehřáté troubě asi 35-45 minut, nebo dokud beránek nezhnědne a nezatáhne se. Nezapomeňte na pravidelnou kontrolu pečení vidličkou nebo špejlí, kterou vložíte do středu beránka. Pokud vyjde suchá, je beránek hotový.
4. Servírování:
Po upečení nechte beránka chvíli vychladnout, poté opatrně vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout. Beránek se tradičně podává ozdobený cukrovou polevou, ovocem nebo jinými ozdobami dle vlastní fantazie.
Nyní byste měli mít dokonalého vánočního beránka, kterým můžete potěšit své blízké a hosty.
Krásné Velikonoce!